Így készüljetek játékosan az iskolakezdésre!

2022 augusztus 05 3 perc olvasás

játékos tanulás

Augusztusban már végig ott motoszkál az iskolakezdés szele, ilyenkor már jól is esik válogatni az iskolaszerek között és tervezgetni, hogy hogyan is lesz majd a következő tanév. Játékosan ilyenkor lehet is már egy kicsit készülni az iskolára, de persze csak úgy, hogy meghozzuk vele a gyerekek kedvét, ne pedig elriasszuk őket a sulitól!
Ehhez hoztunk most néhány valóban játékos ötletet és eszközt, amivel észrevétlenül fel tudják eleveníteni a gyerekek a korábban tanultakat, vagyis játék közben tudják alkalmazni a már megszerezett tudást!

Ismered a MiniLÜK játékokat?

A MiniLÜK egy elképesztően jó ötleten alapuló játék, amihez ha egyszer megveszed az alaptáblát, onnantól minden egyes füzettel új játékot tudsz varázsolni belőle és akár még különböző korú testvérek is tudják használni, mert a lényeg mindig a füzetekben rejlik.
Remekül lehet vele gyakorolni az összes alapkészséget, hiszen a MiniLÜK füzetek játékos formában fejlesztik a gyerekek olvasási készségét és a matematika tudásukat, de vannak kifejezetten helyesírást gyakorló és angol tanulást segítő füzetek is. És a legjobb, hogy mindegyik füzeten rajta van, hogy hányadik osztályos gyerekeknek ajánlott, így egészen biztos, hogy mindig épp megfelelő szintű feladatokat adsz majd a gyerekednek.
minilük füzetek
A kiválasztott MiniLÜK füzetet csak rá kell helyezni az okostáblára és a táblához tartozó számokat a megfelelő helyre kell behelyezni a táblán a feladatok megoldása során. A számokkal ellátott négyzetek hátán különböző színű minták vannak, ezekkel azonban nem kell törődni játék közben, viszont ezek segítenek majd eldönteni a végén, hogy jól dolgoztatok -e.
A gyerekek tehát egyedül is tudnak játszani a MiniLÜK játékokkal, hiszen a legvégén magukat ellenőrzik, ettől függetlenül azonban érdemes leülni a kisebbek mellé. Meglátod majd, olyan jópofák a feladatok, a gyerekek észre sem veszik, hogy valójában mondjuk épp a két számjegyű összeadásokat gyakorolják!

Játékos óratanulás, hogy ne mindig neked kelljen megmondani, hogy mennyi az idő

Az iskolában második osztályban ismerkednek meg az órával a gyerekek, ekkorra viszont sokszor már kialakult bennük az igény, hogy ők is le tudják olvasni az időt. Bátran el lehet kezdeni ismerkedni az órával már iskoláskor előtt is, ha úgy látod, hogy a gyereked a számokkal már tisztában van. Persze nem kell egyből megtanulni a digitális és az analóg órát, bőven elég az is, ha le tudja olvasni egy elsős az óráról, hogy mikor jön érte az anyukája.
játékos gyakorlás
A Trefl órás játéka például kifejezetten az ovis korosztálynak készült. Összepárosítandó puzzle-elemeket tartalmaz a készlet, ahol a különböző napi feladatokat kell a megfelelő órával összepárosítani. Még egy jópofa, nagyméretű, mozgatható mutatókkal rendelkező óra is tartozik a játékhoz, amivel könnyedén szemléltethetjük is az idő múlását a kicsiknek.
A kicsit nagyobbaknak, akik már értik a mutatós és a kijelzős óra működését is, jöhet a játék az idővel, hiszen Mennyi az idő? - Óra oktató memória kártyajátékban pont az a feladat, hogy meg kell találni az egymással egyező mutatós és kijelzős órákat. Érdemes bedobni a táskádba, mivel alig foglal helyet és bárhol elő tudjátok kapni, akár még a strandon is!

Játékos angol tanulás kicsiknek és nagyobbaknak

A gyerekek általában szívesen tanulják a nyelveket és nagyon élvezik, amikor már néhány szót ők is tudnak az adott nyelven vagy legalább felismerik azok jelentését.
A 8 éves kor felett ajánlott Brainbox Angol nyelvlecke szettet például egész sokféleképpen lehet használni, akár még utazás közben is elő lehet venni a kártyákat. Mivel elég sok témakört érintenek benne a kártyák, biztosan mindenkinek lesznek benne ismerős szavak, de kihívás is akad majd benne bőven. Éveken át lehet aztán használni ezt a BrainBox dobozt, mindig emelve a tétet, míg végül valódi memóriajátékként is lehet már használni, kizárólag angolul kommunikálva játék közben.

A kisebb korosztálynak a képes angol szókártyákat ajánljuk, ahol a rajzos ábrákat kell a szavakkal összepárosítani. Ezt általában szeretik a gyerekek, mert itt elég felismerés szintjén ismerni a szavakat eleinte, melyek aztán észrevétlenül beépülnek a memóriájukba a játék közben.
Azok a gyerekek pedig, akik már tudnak írni, bátran nekiveselkedhetnek a letörölhető filccel használható Angolul tanulok játékos munkafüzetnek, hiszen itt biztosan nem okoz gondot, ha valamit elírnak vagy helytelenül írnak esetleg, mert egy pillanat alatt le lehet törölni az oldalait és aztán akárhányszor meg lehet oldani benne a feladatokat újra és újra.
játékos angolozás
Játékos tanulás egyszerűen a hétköznapokban

A felsorolt játékok mellett persze nem szabad elfelejteni, hogy az egészen hétköznapi helyzeteben is nagyon könnyen rá lehet ám venni a gyerekeket egy kis írásra, számolásra vagy olvasásra! Gondolj csak bele, elég nekiülni közösen egy süti elkészítésének, máris olvasni kell hozzá a receptet és figyelni kell a mértékegységekre a hozzávalók kimérésénél. De lehet levelet írni a barátoknak és elvinni a postára vagy készíthettek otthon közösen egy társasjátékot, ahol a gyerekek írják meg a mezők szövegeit és a szerencsekértyákat. Ezek mind olyan helyzetek, ahol játékosan alkalmazhatják a tanultakat a gyerekek, szóval érdemes ilyesmikre is gondolnunk, amikor gyakoroltatni szeretnénk valamit a nyáron!