Így fejlesztheted gyermeked kreativitását

2017 június 28 3 perc olvasás

Így fejlesztheted gyermeked kreativitását

Minden gyerek veleszületett kreativitással rendelkezik, ám ha nem ápoljuk benne ezt, az idő múlásával sajnos elkopik. Miért fontos a kreatív fejlesztés, és milyen játékokkal, hogyan tudjuk mindezt megtenni?

A cím lehet félrevezető, és pontosabb lenne, ha azt írtam volna: így őrizd meg gyermeked kreativitását. Ugyanis a gyerekek látás- és gondolkodásmódja magától értetődően kreatív. Azt hisszük például, hogy csak bújócskáznak, aztán kiderül, hogy egy komplex világot alkottak meg sajátos törvényekkel: a kert nem kert, hanem tündérország, a sátor a gyerekszobában valójában egy sivatag közepén áll, a fűszál pedig varázspálca.

A legtöbben azt feltételezzük, hogy a kreativitás velünk született tulajdonság; vagy rendelkezik vele a gyerekünk, vagy nem. Pedig ez egyáltalán nem így van. Minden gyerek kreatív, ám ha nem támogatjuk benne ezt az alapvető készséget, idővel a szigorú iskolarendszer, a logikus gondolkodást preferáló társadalom eltemeti benne ezt. Pedig a kreativitás a boldogság és egészség egyik kulcseleme. Nemcsak a művészeti, zenei kifejezésre korlátozódik, ugyanúgy fontos a tudományban, a matematikában, még a közösségi életben is. A kreatív emberek ráadásul sokkal rugalmasabbak, jobb problémamegoldók, jobban kezelik a változásokat, a technológiai kihívásokat.

Gyermekünk kreatív fejlesztésére már csak azért is nagyon fontos ügyelnünk, mert manapság rengeteg előre gyártott, készen kapott játék áll a rendelkezésünkre, amelyek bár nagyon trendik, de egyáltalán nem ápolják a kreativitást. Ma már nem kell egy gyereknek azt képzelnie egy földön heverő botról, hogy az valójában egy fénykard a Star Wars-ból, hiszen simán megkaphatja a boltból a filmbeli kardhoz igencsak hasonló játékot. Ezzel persze semmi gond nincs mindaddig, amíg már egyáltalán nem marad lehetősége használni a képzelőerejét. Pedig a gyermeki képzelet nagyon fontos a személyiségfejlődésben, a tanulásban, sőt még a fájdalomtűrésben is segít.

A következő lépésekkel bátorítani tudjuk gyermekünk kreativitását:

1. Jelöljünk ki egy helyet a kreativitásnak: Ne divatos játszószoba kialakítására gondoljunk, hanem egy bunkerre, ahová mindig visszavonulhat, ha játszani szeretne. Lehet ez egy kis sarok is egy szett Sylvanian állatfigurával, vagy egy sátor – hiszen minden gyerek imád kuckózni. A kulcs az, hogy a gyermekünk úgy érezze, ez csakis az ő birodalma.

2. Ne komplikáljuk túl:ahogy nem kell bonyolult játszóteret létrehoznunk a számára, úgy nem kell a legdivatosabb és legnaprakészebb játékokat sem felhalmoznunk. Az olyan szimpla játékok is megteszik, mint például a Geomag építőjátékok. Hagyjuk, hogy a gyerekek a képzeletükre támaszkodjanak, és ne kész épületeket építsenek föl, hanem azt, amit szeretnének, még akkor is, ha az nem szabályos.

3. Hagyjunk neki szabadidőt: Az is fontos, hogy úgy tölthessen otthon időt a gyerek, hogy nem tervezzük meg számára semmiféle tevékenységet. Legyen pár órája, amikor szabadon játszhat, így egészen biztos, hogy mindig le fogja magát tudni kötni, és sosem fog unatkozni.

4. Mutassuk meg neki a világot: vigyük el egy múzeumba, könyvtárba, vagy szimplán csak a szabadba. Kérjük meg arra, hogy képzelje el, mi lenne, ha például olyan távoli helyre utazhatna, mint az afrikai szafari. Hogy nézne ki? Milyen állatokat látna? Akár egy parkban sétálva is azt játszhatjuk, hogy épp Afrikában vagyunk. Milyen hangokat adnának ki az állatok? Gyerekkoromban én például imádtam azt játszani az apukámmal a Duna-parton, hogy hajótörést szenvedtünk, és meg kell menekülnünk a szigetről.

5. Ápoljuk a kreatív, kritikai gondolkodását:Ahogy a gyerekek nőnek, kérdezzük meg tőlük, hogyan közelítenek, miként viszonyulnak bizonyos problémákhoz, és hogyan tudnának másképp csinálni dolgokat. Segítsük őket abban, hogy kifejezhessék a véleményüket.

6. Szenteljünk figyelmet a gyermekünk érdeklődési köreinek: és tegyük elérhetővé számára ezeket a tevékenységeket. Az egyik barátnőm fiát például a geológia érdekli, ezért vett neki pár könyvet a témában, és beszerzett néhány kőzetmintát. 

7. Szakítsunk időt a saját kreativitásunkra is:A végére hagytam az egyik legfontosabb pontot. Mivel minden gyerek elsősorban a szülei mintáját követi, nem mindegy, mit lát otthon. Legyünk kreatívak: készítsünk ékszert együtt gyöngyfűzéssel, vagy Galt kreatív játékokkal, fűzzünk karkötőt gumiból. Vonjuk be a gyerekünket is ezekbe a tevékenységekbe, vagy csatlakozzunk hozzá, ha épp rajzol, épít valamit. Akár közösen is építhetünk dzsungelt a nagyszobából – igaz, egy kis rendetlenség lesz, de a közös móka garantált élménnyé válik az egész családnak.