Húsvét a tudomány jegyében: 4 STEM húsvéti aktivitás

2019 április 04 2 perc olvasás

Húsvét a tudomány jegyében: 4 STEM húsvéti aktivitás

A tudomány igenis lehet szórakoztató, főleg, ha egybekötjük az ünnepeinkkel. A húsvét kiválóan alkalmas különböző tudományos kísérletek elvégzésére.
 
Az olcsó hozzávalók beszerzése után, indulhat is a húsvéti móka. Kezdjük is el a húsvéti tevékenységekkel egybekötött tudományos kísérleteket. Az ötletek működni fognak ovis korban, de az általános iskola első osztályaiban is.
 
Tojáscukorka építmény
Emlékeztek még a Babilon építőjátékra? Hasonló 3D-s építményeket készíthetünk tojásos cukorkából vagy mályvacukorból (bár utóbbival nehezebb stabil építményt létrehozni) és fogpiszkálóból vagy hurkapálcikából. Nem muszáj instrukciókat adnunk nekik, hogy mit építsenek, akárcsak a Geomagnálvagy az Enginónál, bízhatjuk ezt is a képzeletükre. Ha nem találunk tojáscukorkákat, Play-doh gyurmávalis pótolhatjuk a bogyókákat.
 

Forrás
 
Nyuszi hajócskák
A vízzel, úszással kapcsolatos tudományos kísérletek nagyon szórakoztatóak lehetnek, és fantasztikus kiindulópontjai annak, hogy a gyerekek megértsék a sűrűség, tömegközéppont és a szélmozgás fogalmait. Nézzük, mi kell hozzá:
 • nyuszi alakú mályvacukor, ha nincs, sima is megteszi
 • fogpiszkáló
 • karton papír vitorlásnak
 • ragasztó
 • egy vödör víz
 • kék élelmiszerszínezék
Először a vitorlást készítsük el – lehet kartonpapírból, de kísérletezhetünk más anyagokkal is. Ragasztóval rögzítsük a vitorlát a fogpiszkálóhoz, és próbálgassuk, mikor van jó helyen, se nem túl magasan, se nem túl alacsonyan a vitorla. Készítsük el a csónakot is, csatlakoztassuk a fogpiszkálót a cukorkához, és itt is kísérletezzük ki, melyik lesz a legoptimálisabb pont (általában a nyuszi hasának közepén). Ezután színezzük el kék ételfestékkel a vizet, és óvatosan eresszük rá az elkészült nyuszi csónakokat. Kérdezzük meg a gyerekektől, vajon miért maradnak fent a vízen, melyik anyagból készült vitorlától lesz a legstabilabb a hajó, és vajon miért kell a vitorlásnak háromszög-alakúnak lennie?
Forrás
 
Szódabikarbónás tojások
Ehhez a kísérlethez mindent megtalálsz otthon. Nézzük, mi kell hozzá:
 • műanyag tojás
 • tojástartó
 • szemcseppentő
 • ecet
 • szódabikarbóna
 • ételfesték
 • kis tartályok a különféle ecetek elkülönítésére
Minél több műanyag tojásunk van, annál jobb, mert több lehetőség lesz a szórakozásra. Engedjük meg a gyerekeknek, hogy megszínezzék az ecetet, majd szórjunk szódabikarbónát a tojásokba. Az ovis gyerekek imádni fogják azt a hatást, amit pár csepp ecettel és szódabikarbónával érnek el: habozni, pezsegni, sisteregni, mozogni kezd a tojás a tojástartóban. A korai tanulás felfedezéssel, megfigyeléssel és megbeszéléssel kezdődik. Kérdezzük meg a kicsiket, hogy mit látnak, hallanak, éreznek. Hallják a tojásokat pezsegni? Ez a húsvéti STEM aktivitás kiváló arra, hogy felébresszük a kicsik kíváncsiságát a kémiai reakciók iránt.
 
Az eltörhetetlen tojás
Nemcsak 100 napos tojás létezik, de olyan is, amely eltörhetetlen. Másra nem is lesz szükségünk, mint egy tojásra és egy fóliára. Csomagold be a tojást a fóliába, tedd a tenyeredbe, majd markolj rá olyan erővel, amilyennel csak tudsz. Szorítsd az ujjaiddal erősen, a tojás mégis egyben marad. Hogy miért van ez így? Bár a tojás könnyen eltörik, ha leejted a földre, ha egyenletesen oszlik meg rajta a nyomás, akkor egyben fog maradni. Ha tényleg megmaradt, kipróbálhatod, vajon elmerül-e a vízben, vagy lebegni fog. A jó tojás elmerül, a rossz viszont lebeg, ha viszont egy kis sót adunk a vízhez, a jó tojás is a víz felszínén marad.