Hogyan vészeld át gyerekekkel a hosszú és szürke januári napokat?

2021 január 13 2 perc olvasás

Téli játékok otthon

Te is mindig úgy érzed, mintha egész januárban ólomlábon járna az idő? Míg a december telis-tele van élményekkel az adventi időszak és a karácsony miatt, addig januárban mintha semmi nem történne. Korán sötétedik, hideg van és ha még mindez nem lenne elég, most a járvány miatt a beltéri programok is elmaradnak.
Segítségképpen összegyűjtöttünk nektek néhány olyan ötletet, amivel gyorsabban repül az idő és könnyebb átvészelni a hosszú-hosszú napokat a lakásban!

Kombináljátok egymással az építőjátékokat!

Mi lenne, ha a különböző építőjátékokat kombinálnátok egymással és így építenétek egy terepasztalt a lakásban? Hiszen miért is ne lehetne összerakni egymással például egy LEGO építményt egy Geomag mágneses elemekből épített házzal? De előkerülhetnek akár a kiskori vagy a kistesók által használt Clemmy építőjátékok vagy a fából készült kisvonat készlet is! Építsetek fel egy várost, bővítsétek akár napokon keresztül és ne bontsátok le a már elkészült építményeket. Akár még kisebb papírdobozokból készült elemekkel is ki lehet bővíteni a létrejött városképet, utána pedig jöhetnek bele furikázni a kisautók vagy birtokba vehetik a várost a játékfigurák és a babák!
Persze szülőként ehhez kell venni egy nagy levegőt és beáldozni rá egy egész asztalt vagy akár a fél szobát, de hidd el, hogy megéri ez a kis áldozat a sok nyugodt játékos percért cserébe!

Elő a társasjátékokkal és a kvízjátékokkal!

A hétvégék is hosszabbak most, hogy kevesebb a programlehetőség a gyerekekkel, úgyhogy elő lehet venni a kicsit hosszabb társasjátékokat is akár! Ismered a Guinness Világrekordok társasjátékot, a Villámválasz és az Itt van a nyelvemen! kvízjátékokat? Ezek mind-mind olyan családi társasjátékok, amivel mindenki számára szórakoztató a játék és akárhányszor kerülnek elő, mindig rejtenek magukban kihívást, a nevetés pedig garantált!
De érdemes lehet beújítani a Monopoly egyik új változatát is, a klasszikus alapjáték mellett ugyanis számos nagyon szórakoztató verziója létezik már. Vannak kifejezetten kisgyerekeknek való Monopoly játékok, a felnőttek pedig akár Gyűrűk ura, Fortnite vagy épp Baby Yoda Monopolyt is játszhatnak.
Remek választás a hosszú januári estéken akár a bankkártyás Monopoly is, amellyel hihetetlenül pörgős és a klasszikus változathoz képest egészen újszerű a játék. 8 éves kor felett ajánlott a Monopoly Super Electronic Banking, bár ez az a fajta játék, amivel a szülők is boldogan játszanak este akár kettesben is, amikor lefeküdtek a gyerekek.
Családi társasjátékok
Nézzétek végig a karácsonyra kapott játékokat!

Minden karácsonyra kapott játékot kipróbáltatok már? Na de nemcsak kutyafuttában, hanem úgy igazán leültetek már játszani vele? Néha ugyanis megesik, hogy a kezdeti lelkesedés után a gyerekeknek nincs türelmük egy új játékhoz, mert esetleg bonyolultnak tűnik a szabálya vagy egyszerűen csak elfeledkeznek róla a többi új játék mellett.
Ülj oda a gyerekek mellé, segíts nekik megismerni az új játékokat, játszatok közösen néhány partit és hidd el, egy idő után már akkor is szívesen és ügyesen játszanak majd a játékkal, ha már nem ülsz ott mellettük.

Közeleg a farsang

Annyi izgalmas program maradt el idén a gyerekeknek, így még a szokásosnál is nagyobb örömmel készülnek a farsangra. Már lehet kezdeni ötletelni az idei jelmezeken, a gyerekek úgyis hajlamosak naponta új javaslattal előállni. Keressetek ötleteket a jelmezekhez a neten, nézelődjetek közösen a gyerekekkel, aztán lehet agyalni a megvalósításon! Addig is pedig hadd vegyék elő otthon játszani a korábbi jelmezeket, készítsetek hozzájuk új álarcot, fülecskéket vagy bármilyen egyéb kiegészítőt!

Blog témájú írások

Olvasás babakorban
Miért fontos mesét olvasni a gyerekeknek?

2021 január 15 2 perc olvasás

Mókás újévi szokások a nagyvilágban
Mókás újévi szokások a nagyvilágban

2021 január 04 2 perc olvasás

Szilveszter gyerekekkel
Hogyan ünnepeljük a szilvesztert a gyerekekkel?

2020 december 21 2 perc olvasás