Hogyan ünnepeljük az Apák napját?

2021 június 16 2 perc olvasás

Apák napja ünneplése

Az Apák napja még mindig csak meghonosodóban van Magyarországon, a legtöbben valószínűleg még azt sem tudják, hogy pontosan mikor ünnepeljük. Pedig ha létezik olyan külföldről „importált” ünnep, aminek igenis van létjogosultsága a naptárunkban, akkor az apukák és a nagypapák ünneplése mindenképp ezek közé tartozik!
Hoztunk is nektek néhány ötletet, hogy mivel érdemes megünnepelni ezt a különleges napot június harmadik vasárnapján, ami idén 20-ra esik a naptárban!

Mivel lepjük meg az apukákat Apák napján?

Míg az Anyák napjára mindig lelkesen készülnek az anyukák és a nagymamák is magukban és már előre törölgetik a könnyeiket, addig az Apák napi köszöntés sokszor azzal indul az apukák részéről, hogy „Jaj, nem is tudtam, hogy ma van!”. De talán ez nem is baj, hiszen emiatt tényleg extra meglepetést okozhatunk az apukáknak és a nagypapáknak, a kérdés viszont már csak az, hogy mivel.
Az Apák napjának ugyanis nincs egy bejáratott menetrendje, hiszen míg az anyukák virágot kapnak május első vasárnapján, addig Apák napján nincs ilyen „univerzális” meglepetés. Persze attól még nyugodtan lehet verset mondani az apukáknak és a nagypapáknak is, ma már egész szép felhozatal van Apák napi versekből! Ide kattintva például klasszikus és kortárs szerzők verseiből tudsz válogatni, meg is lehet tanulni egy-egy versszakot vagy ki lehet nyomtatni a szívednek legkedvesebbet közülük! Ha odateszitek mellé Apa kedvenc csokiját vagy egy rajzot, máris megvan az ajándék!
Apák napi köszöntés
Apák napi élmények

Olyan sokszor hallani, hogy az anyukák manapság milyen leterheltek, nincs idejük magukra stb., na de mi helyzet az apukákkal? Ők talán nem ugyanabban a cipőben járnak? Ha körbenézünk a szülői értekezleten vagy az edzésen a szülők között, igazán nem lehet azt mondani, hogy a férfiak ne vennék ki ugyanúgy a részüket a gyerekek körüli logisztikából! Munka után ők is ugyanúgy szaladnak és intézik a gyerekekkel kapcsolatos dolgokat, fürdetnek, altatnak, szóval nagyon is jár nekik a pihenés és a kényeztetés Apák napján!

Az viszont, hogy az egész nap Apáról szól vagy csak reggel felköszöntitek őt, már csak rajtatok múlik, mi most mindkét változathoz mutatunk tippeket:
1. Főzzétek ebédre Apa kedvencét vagy vigyétek el a kedvenc helyére enni! Desszertnek pedig készítsetek tortát, elvégre ünnep van!
2. Süssetek kekszet, amire betűnyomdával mindenféle kedves és mókás feliratokat írtok! Tegyétek be egy fémdobozba és napokon át csemegézhet belőle Apa, miközben megmelengeti a szívét a sok kedvesség a kekszeken!
3. A nagypapáknak készítsetek fotókönyvet, hadd mutogassa lépten-nyomon az unokáit! Hiszen ki mondta, hogy csak a nők szeretnek dicsekedni a szeretteikkel?
4. Mondja meg Apa, hogy mihez lenne kedve ezen a vasárnapon! Sok családban az anyukák a fő logisztikai felelősök, akik már szerdán tudják, hogy mi lesz a program egész hétvégén, most azonban hadd válassza ki Apa a programot!

Játékos kedvű apukák Apák napi ajándéka

Persze meg lehet lepni az apukákat olyasmi ajándékkal is, amivel aztán közösen tudnak játszani a gyerekekkel. Jöhetnek a komplexebb építőjátékot, hiszen így végre egyszer nem Apa asszisztál majd a gyerekek játékaihoz, hanem a gyerekek segítenek neki megépíteni valamit!
Egy felnőtteknek való LEGO készlet, például a Technics, a Star Wars, az Art vagy az Architecture sorozatból, sok-sok apuka álma, a gyerekek pedig segíthetnek neki adogatni a LEGO elemeket, így ők is részesülhetnek Apa öröméből.
De meg lehet lepni az apukákat egy jó sok darabból álló kirakóval vagy akár egy családi társasjátékkal is!

Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás