nyar
Hogyan kerüljük el az iskolakezdés körüli stresszt?

Hogyan kerüljük el az iskolakezdés körüli stresszt?

Az elsősöknek a legszerteágazóbb a tanszerlistája, de ezeket általában a beiratkozásnál odaadják az iskolában, vagy ha mégsem, akkor az interneten böngészve könnyen megszerezhetitek és előre felkészülve az akciós kínálatot figyelve, a költségeket több hónapra elosztva elkerülhető az augusztus végi iskolakezdési stressz. Olvasd el blogunkat, amiben néhány további tippel is segítünk csökkenteni a tanévkezdési stresszt!


Ne hagyjátok az utolsó pillanatra a vásárlást!


Sokszor olvashatjuk, hogy a szeptemberi iskolakezdés mennyire megterheli a családi költségvetést. Ha azonban már a nyár elején megvesztek néhány tételt a listáról, akkor megelőzhettek egy egyszeri nagy kiadást. Az iskolaszer akciók gyakran már június - júliusban elkezdődnek, ezért akár három hónapra is eloszthatjátok a költségeket. Az elsősök tanszercsomagja szokott általában a legnagyobb lenni, a későbbi években már kevesebb tételt kell beszereznetek. Az elsősöknek szánt iskolatáskákkal kapcsolatban már írtunk korábban, ezért most az egyéb tanszereket vesszük górcső alá.


Milyen ceruzákat és tolltartót válasszunk?


Az elsősök ceruzafogását megkönnyíti, ha háromszög formájú, ergonomikus, vastagabb ceruzákat veszünk nekik, vagy ha csúszásgátló, úgy nevezett grip teszi könnyebbé az első betűk formálását. Természetesen amikor a nagyobbaknak vásároltok ceruzákat, akkor vissza lehet térni a hagyományos formájú ceruzákhoz, ami lényegesen egyszerűsíti a vásárlást.

A többszintes tolltartókban nagyon jól lehet rendszerezni a ceruzákat, a kis vonalzót, a radírt és a hegyezőt is, esetleg még olló is beleférhet, ráadásul könnyen áttekinthető, hogy melyik ceruzát kell kihegyeznünk, vagy pótolnunk. Nagyon fontos ugyanis, hogy hetente ellenőrizzük, hogy milyen állapotban vannak a gyerkőcök ceruzakészletei, mert kellemetlen helyzetbe kerülhetnek az iskolában, ha lestrapáltak az írószereik. Ha a hegyezés közben túl sok ceruzába törik bele a hegy, akkor lehetséges, hogy a hegyező pengéje tompult el, ezért a hegyezőt is rendszeresen ellenőrizzétek. Érdemes olyan hegyezőt venni, amivel a vastagabb és vékonyabb ceruza is hegyezhető és van tartálya, ha esetleg óra közben kellene hegyeznie a gyerkőcnek.

Többszintes-tolltartó-Ars-Una

Mit jelentenek a H, B, HB jelölések a grafit ceruzákon?


Ha a nem megfelelő grafit ceruzát választjátok az adott feladatra, akkor a kelleténél jobban kopnak, gyakrabban kell hegyezni őket, ugyanis a B (black) jelölésű ceruzák hegyei lágyabbak, több nyomot hagynak a papíron, inkább rajzolásra, tónusozáshoz, árnyékoláshoz valók, a H (hard) jelölésű hegyek pedig keményebbek. Utóbbiak kevésbé látszó, éles nyomot hagynak a papíron, nem kenődnek el, kevesebbszer kell hegyezni őket, inkább műszaki rajzolásra alkalmasak. Az iskolai írás órákra a legjobban a HB ceruzák felelnek meg.


Vegyétek körül a gyerekeket barátságos iskolaszerekkel, hogy szeressék őket használni!


Az iskolai csomagba az írószereken és festékeken kívül a tisztasági csomag és a tornazsák is beletartozik. Minél különlegesebb, minél személyesebb, annál szívesebben veszik kézbe, használják a gyerekek és annál könnyebben megkülönböztetik a sajátjukat a többiekétől. Akár bevállalósabb, akár visszafogottabb darabokat kerestek, válogassatok együtt a gyerekekkel a sok gyönyörű sportos, állatos, űrhajós, vagy egyéb mintás tornazsák közül!