Hány éves kortól fontosak a kreatív játékok?

2023 február 28 4 perc olvasás

kreatív játékok

Gondoltátok volna, hogy a világ legrégebbi játéka is egy kreatív játék volt? Nevezetesen a pörgettyű, aminek egy 6000 éves példányát is megtalálták már, illetve Tutanhamon sírja is rejtett egy fából készült pörgettyűt.
Vagyis szó szerint évezredek óta tisztában vagyunk a kreatív játékok fontosságával, hiszen amellett, hogy szórakoztatnak, számos készséget is fejlesztenek, csak minden életkorban a megfelelő kreatív játékot érdemes a gyerekek kezébe adni. Ehhez hoztunk most néhány ötletet, hogy mely életkorban hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő kreatív fejlesztő játékot!

Mit fejlesztenek egyáltalán a kreatív játékok?

Az attól függ, hogy milyen típusú az adott játék és hány éves gyerek kezébe adjuk, van azonban néhány olyan előnye a kreatív játékoknak, amelyek minden esetben érvényesülnek:

1. Segítik a kéz-szem koordinációt
2. Fejlesztik a képzelőerőt
3. Javítják a problémamegoldó képességet
4. Csökkentik a gyerekekben a szorongást
5. Segítenek megérteni a körülöttünk lévő környezetet

Gondold csak végig, hogy például az említett pörgettyű esetében is hogyan érvényesülnek ezek egyenként! Ügyes ujjacskákra van szükség a pörgetéshez, már előre el lehet képzelni, hogy hogyan és milyen irányba mozdul el a pörgettyű, ha pedig nem sikerül az első pörgetés, lehet újra és újra próbálkozni stb.

Milyen kreatív játékot válasszunk babáknak?

Sokan azt gondolják, hogy a kisbabáknak nincs is még szükségük játékokra, hiszen egy PET palackkal is hosszan el tudnak játszani, a bébijátékokat azonban kifejezetten nekik fejlesztették ki, így nagy előnyük, hogy a játékon túl a kicsik számos készségét is fejlesztik.

játszószőnyeg választás

És vajon mi a legtöbb baba első kreatív játéka? Valószínűleg a játszószőnyeg, hiszen ezek a „szőnyegek“ elképesztően le tudják kötni a babákat, akik az első hónapokban ugye leginkább háton érzik magukat komfortosan. Eleinte csak nézegetik a babák a szőnyegen látható színeket, ábrákat és a fejük felett lógó játékokat, szép lassan azonban felébred bennük a vágy, hogy már nyúljanak is értük és innentől aztán fokozatosan beindul a játék.

Bébijátékból persze elképesztően sokféle létezik, csak győzzünk válogatni a sok kreatív babajáték között! Igyekezz azonban mindig meggyőződni róla, hogy 100% biztonságos legyen a gyerekeknek kiválasztott játék!

Kreatív építőjáték 2-3 éveseknek - egyre ügyesedő ujjacskák, találékonyság, képzelőerő

A Magicube mágneses kockaépítő kizárólag nagyobb és extra könnyedén egymáshoz illeszthető mágneses kockákból áll. Vannak egyszerű, tarka Magicube kockák és különböző matricás kockák is, amikből egybefüggő nagy képeket lehet alkotni izgalmas tematikák alapján.
Valójában azonban végtelen lehetőség szerint játszhatunk a Magicube kockákkal a gyerekek életkora szerint, hiszen hagyhatjuk őket szabadon építkezni, de akár toronyba is rendezhetjük közösen a kockákat vagy amihez csak kedvünk van! Egy biztos: bármit is csinálnak a gyerekek a Magicube kockákkal, közben fejlődik a finommotorikájuk és észrevétlenül egyre pontosabban illeszkednek majd egymáshoz a mágneses kockák.

új Magicube

Egy kreatív készségfejlesztő játék, amit minden óvodás imád!

A Varázslatos kifestő egy vastag lapokból álló, különleges színező, amely több újrafesthető képet tartalmaz és tartozik hozzá egy vízzel tölthető toll is. Csak fel kell tölteni vízzel ezt a speciális tollat és már lehet is alkotni a szebbnél szebb képeket, a víz hatására ugyanis egy pillanat alatt megelevenednek a színek. Az egészben pedig az a legjobb, hogy ha megszárad a kép, a színek eltűnnek, így akárhányszor ki lehet festeni mindegyik képet!
Nagyon sokféle tematikából lehet ráadásul választani, létezik többek között kalózos, állatos, de még szám- és betűtanulós varázs kifestő is! Festés közben kiválóan ügyesednek a kis ujjacskák, viszont semmi extra előkészület nem kell hozzá, utána pedig egyáltalán nem kell elpakolni vagy takarítani.

Aquabeads gyöngyök iskolás lányoknak - kézügyességfejlesztés és kreativitás mesterfokon

Az Aquabeads egy japán tervezésű kézügyességfejlesztő kreatív játék, aminek a lénye - ahogy a neve is mutatja (aqua=víz, beads=gyöngy) - a sok színes gyöngy, amelyből tartós képeket lehet készíteni.
Na de hogy jön képbe a víz? Úgy, hogy a gyöngyök a rájuk fújt vízpermet hatására egymáshoz tapadnak, így pedig száradás után akár örökre is megmaradhatnak. Képeket, figurákat, díszeket, de még akár nyakláncra való medált is lehet készíteni a gyöngyök segítségével, a sok izgalmas tematikus Aquabeads készletről nem is beszélve, mint amilyen például az Aquabeads Deluxe táska is.

Aquabeads táska

Mivel nagyon pontosan kell elhelyezni a gyöngyöket a megadott képek alapján, nagyon jól lehet vele gyakorolni az ujjak apró finommozgásait, de emellett persze szabadon szárnyalhat a gyerekek fantáziája is az alkotás során!

STEM játékok kamasz lányoknak és fiúknak - Na de mi az a STEM?

Talán észrevetted már, hogy gyakran látható a játékok dobozán a STEM szó. Ez a rövidítés a játékok típusára utal és a szó a tudomány (Science), a technológia (Technology), a műszaki tudományok (Engineering) és a matematika (Mathematics) szavak angol változatának első betűiből áll össze.

A GALT STEM Konyha labor játékában például kiderül, hogy az élesztő, az alma és az ecet remek kísérletekhez szolgáltatnak izgalmas alapanyagokat, csak eddig másképp néztünk rájuk. A gyerekek megtapasztalhatják, hogy akár egy valódi órát is életre lehet kelteni az alma energiájával, simán lehet színváltó főzeteket készíteni és akár a titkosírás tudományát is el lehet sajátítani a konyhában!
Hidd el, hogy a kreatív játékok során szerezett tapasztalatok sokkal jobban megmaradnak a gyerekek fejében, mintha mondjuk kémia vagy fizika órán találkoztak volna velük!

kisérletezős játékok

De említhetnénk akár a GALT Dinó labor szettet is, amellyel valódi archeológussá válhatnak a gyere-kek, miközben mélyre ásnak a megkövesedett dinoszaurusz ősmaradványokat keresve! Elkészíthetik a saját dinó nyomukat is és mindeközben észrevétlenül jó sokat tanulnak az őslényekről.

+EXTRA TIPP: egy kreatív építőjáték minden korosztálynak

A Geomag márka megalkotta azt a játéksorozatot, amelyben minden korosztály megtalálja a kedvére való játékot! A Geomag mágneses építőjátékok ugyanis különböző mágneses rudakat, fémből készült golyókat és mindenféle színes műanyag paneleket tartalmaznak, amelyek összeillesztésével rengeteg variációban lehet megépíteni különböző kreatív építményeket. Tartozik a készletekhez útmutató is, de természetesen fejből is lehet építeni az elemekből. Mindegyik Geomag játék kiválóan fejleszti a problémamegoldó készséget és a kreativitást.
A nagyobbaknak érdemes a komplexebb készletekkel is megpróbálkozniuk, például a Geomag Mechanics szettekkel, amelyekből izgalmas golyópályát is fel lehet építeni, míg a kisebbeknek az egyszerűbb és a már említett Magicube készleteket ajánljuk. Egy biztos, mindegyik készlet észrevétlenül tanítja meg játék közben a gyerekeknek a mágnesesség elvét!


Blog témájú írások

húsvéti ajándék olcsó
Húsvéti ajándék ötletek 3000 Ft alatt

2023 március 27 4 perc olvasás

Fast & Fancy
Fast & Fancy - készíts egyedi karkötőt varázspor és víz segítségével!

2023 március 22 2 perc olvasás

fodrász póni
Megérkezett a Sylvanian Families póni fodrászat!

2023 március 20 2 perc olvasás