Hangolódjunk rá az ünnepekre! Advent a gyerekekkel

2017 november 29 3 perc olvasás

Hangolódjunk rá az ünnepekre!  Advent a gyerekekkel

A karácsony előtti egy hónap talán a leghosszabb időszak a gyerekek számára (nekünk, felnőtteknek pedig a legrövidebb, hiszen annyit kell lótnunk-futnunk, hogy észre sem vesszük, hogy elrepülnek a napok.) Ha visszagondolok arra, hogyan éltem meg gyerekként ezt az időszakot, tényleg végelláthatatlannak tűnt, a december 24-i délelőtt meg aztán különösen: már korán reggel felkeltem aznap, és izgatottan vártam, vajon mikor megy már le végre a nap, és teszik az angyalkák az ajándékaimat a fa alá.

KERESSÜK MAGYARORSZÁG LEGSZEBB SAJÁT KEZŰLEG KÉSZÜLT ADVENTI NAPTÁRÁT!

Kíváncsiak vagyunk arra, hogy Ti milyen Adventi naptárral lepitek meg a kicsiket! Küldjétek be saját készítésű Adventi naptáraitokat nekünk! Díjazzuk a kreativitást egy-egy kreatív játékkal! A Játéksziget zsűrije által legszebbnek ítélt saját kezűleg készített Adventi naptár fotójának beküldője egy nyolcféleképpen összeszerelhető Engino építőkészletet nyer, a második, harmadik és negyedik helyezettek pedig egy-egy Geomag pörgettyűt! 

A fotót elektronikus formában kell feltölteni a Szervező hivatalos FB oldalára (www.facebook.com/Jateksziget.jatekboltok) egy privát üzenet formájában legkésőbb 2017. december 17. 24.00 óráig.

Eredményhirdetés: 2017. december 18-án 11.00 órakor lesz.
Játékszabályzat ITT!

 

Ez a várakozós időszak ráadásul most nagyon kitolódott: a gyerekek már október vége felé találkozhattak a karácsonyi dekorációkkal és Mikulás-csomagokkal a boltokban, vagyis nemcsak az adventi időszakban, de már legalább egy hónappal előtte kénytelenek várni a nagy napra. Ezt a feszült és türelmetlen várakozást azonban kellemessé tehetjük, ha szakítunk időt az adventi készülődésre. Ha esetleg a nagy rohanásban félretettük az utóbbi években a ráhangolódás szokását, akkor itt az alkalom, hogy újra elővegyük hagyományainkat, és együtt készülődjünk az ünnepekre.

Az Advent latin eredetű szó, jelentése „eljövetel”. A keresztény egyházban az Advent Jézus születésére való készülődés és várakozás ideje. Az Advent hivatalosan négy vasárnapon keresztül tart Karácsony előtt.

De hogyan tudjuk megünnepelni az Adventet? Az egyik módja az, hogy adventi koszorút vásárolunk vagy készítünk. Az én anyukám mindig maga készítette az adventi koszorút, ezért én is inkább a saját készítésű koszorúk mellett teszem le a voksom. Hiába kapni rengeteg féle, csodálatos koszorú-költeményt, a közös készülődés még inkább segít ráhangolódni az ünnepekre, és persze egymásra is. Ha szeretnénk hagyományos koszorút készíteni három lila és egy rózsaszín gyertyát válasszunk:

  • Első gyertya (lila) a reményt fejezi ki. Gyakran hívják próféták gyertyájának.
  • Második gyertya (lila) a békére utal. Gyakran angyalok gyertyájaként emlegetik.
  • Harmadik gyertya (rózsaszín) az örömöt fejezi ki. A pásztorok gyertyájának is nevezik.
  • Negyedik gyertya (lila) a szeretetet szimbolizálja. Ez a Betlehem gyertyája.

 

Az Advent ünneplésének másik módja az adventi naptár elkészítése. Természetesen imádják a gyerekek, ha apró csokikat, játékokat rejtünk a naptárba, azonban ha igazán meg akarjuk adni a módját, és tényleg szeretnénk az ünnepekre hangolódni lelkileg is, a naptár ablakaiban legyenek különféle kis tevékenységek. Például rejthetünk el benne meséket a karácsonyról, amiket felolvasunk nekik, vagy karácsonyi süti receptet, amit megsüthetünk együtt, egy-két karácsonyi dalt, amit megtanulhatunk és elénekelhetünk – az ötleteknek csak a fantáziánk szabhat határt.

Az adventi készülődés játékos módja lehet, ha betlehemet késztünk. A nagypapám egyik karácsonyra egy csodaszép karácsonyi városkát készített papírból és műhóból, a nagymamám pedig jászolt, amit mindig a fa alá tettünk. A betlehemes házikót nagyon egyszerűen elkészíthetjük papírdobozból, a fontos az, hogy az egyik oldala nyitott maradjon, hogy beláthassunk az istállóba. Ezen az oldalon találhatsz néhány letölthető sablont.

Érdekesség: az angolszász országokban úgynevezett Jesse Tree-t, vagyis Jézus fáját készítenek, igaz, az elnevezés nem Jézusra, hanem a betlehemi Jesse-re utal. Ez egy szimbolikus családfa tulajdonképpen, és a középkori keresztény művészetben szinte mindenütt megjelenik: ólomüvegeken, falfestményeken, temetkezési műemlékeken…stb. Manapság azonban elveszett a kapcsolat az eredeti jelentéssel, és a kifejezést olyan fára használják, amelyeket az Advent alatt különféle bibliai történeteket jelképező történetekkel díszítenek fel kifejezetten a gyerekek számára.

Az Advent ünneplése segíthet nekünk, felnőtteknek lelassulni az ünnepekre és hangulatba kerülni, a gyerekeknek pedig sokkal gyorsabban repül az idő, ha minden napra biztosítunk számukra egy-egy apróbb adventi tevékenységet.

Bánosi Eszter


Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás