Gyerekek stresszoldása játékok segítségével

2022 június 22 3 perc olvasás

stresszkezelés gyerekek

A gyerekeket napi szinten éri stressz, ugyanúgy, mint a felnőtteket, ők azonban nem rendelkeznek azokkal az önvédelmi mechanizmusokkal, melyek segítik ezeket a nehézségeket leküzdeni.
Szülőként ettől még nem vagyunk tehetetlenek a gyerekünket érő stresszes helyzetek kezelése terén!

Mit tehetsz annak érdekében, hogy a gyereked jól tudja kezelni a kihívásokat?

A stressz sokféle módon jelentkezik a gyerekednél: feszült, nyugtalan, nem köti le semmi, rágja a körmét, nem tud aludni, csikorgatja éjszaka a fogát, nincs étvágya, vagy éppen stresszevővé válik.

Ha nem is tudod kizárni a stresszt a gyerek életéből, hasznos lenne, hogy a gyereked képes legyen a feszültségét adott esetben kiereszteni vagy, ha a körülmények nem engedik, akkor mederben tartani.

Vannak olyan helyzetek is, amikor nincs lehetőséged arra, hogy a gyerekből kihámozd, hogy mi a baja, és meg tudjátok beszélni a dolgokat. Sőt olyan is előfordulhat, amikor te magad is tele vagy feszültséggel, és nincs elegendő erőforrásod, hogy megnyugtasd a gyereked. Mindez még nehezebb, ha a gyereked szorongós, túlérzékeny. Erre valók azok az eszközök, játékok, melyek olyanok, mint egy elsősegélykészlet, és nem hasznos, ha minden gyerekszobában jelen vannak.

A könnyebb kezelhetőség érdekében bontsuk szét a stresszes helyzeteket különböző megoldandó feladatokra!

Ha a gyereked nyugalomra vágyik

A gyereked ilyen esetben még nem képes arra, hogy elmondja a problémáját. Az is megeshet, hogy éppen veled van a baja.
Ekkor egy ideig érdemes őt hagyni, hogy vissza tudjon húzódni a saját kis kuckójába. A kisebb gyerekeknél ezt a feladatot egy játéksátor is tökéletesen ellátja. De a játékmackóknak se véletlen, hogy akkora sikerük van, mert a gyerek hozzá tud bújni, meg tudja ölelni.

Hasonlóan nyugtató hatással bírnak azok a Plop up-nak hívott játékok, amelyek a nap bármely szakaszában megnyugtatják az elmét.

A buborékok által kiadott hang, az ismétlés és a gumi lágy érzése mind-mind nyugalmat kelt. Nem véletlen, hogy minden gyerek imádja babrálni a csomagoló anyagként használt légpárnás fóliát. Csak míg azt kidobod, miután a gyerek kipukkantotta, ez mindig kéznél van.

Ha a gyereked nem tudja levezetni a stresszt

A hosszan tartó feszült helyzetek kezelése különösen nehéz, mert a stressz nem jön ki egyszerre, sok esetben állandósul a gyerektől független helyzetek miatt.

A szorongós gyerek jobban izgul, mint a többi. Adj neki valamit, amit a zsebében tarthat, hogy ezt az ideges energiát levezesse. Ezeket a játékokat hívjuk „babrálós”, angolul fidget játékoknak, melyeknek földelő, nyugtató hatása van.
stresszoldás gyerekek
Akik nehezen koncentrálnak

A koncentrációs nehézséggel küzdő gyerekeknek nem véletlen, hogy valamit mindig babrálniuk kell. Ez nem baj, sőt ha aktív a keze, jobban tud összpontosítani. Maga a mozgás elengedhetetlen tanulás közben, mert ilyenkor nem csak a bal agyféltekét használja a gyerek, hanem mindkettőt. Emiatt a tanult anyag mélyebb szinten épül be, és összekapcsolódik a már tanultakkal.
Számukra ugyanolyan jól használhatók a már említett fidget játékok.

(Érdekes látni, hogy amikor az egyik tinédzser gyerekem tanul, és magának mondja föl a tételt, akkor akár napi 10 km-t is megy - a mobiltelefonján található lépésszámláló információi alapján).

A hiperaktívnak diagnosztizált gyerekek esetében a tanulás közben folytatott babrálás hatása még pozitívabb, ott a teszteken 27%-al teljesítettek jobban azok a gyerekek, akik valamivel matathattak tanulás közben!

Ha csak szeretnéd megnyugtatni őket

Amikor a szorongó gyerekek pánikba esnek, hasznos lehet a figyelmük elterelése. Kisebb gyerek esetében tölts időt egy pihentető játék nézegetésével. Ilyenek lehetnek akár egy kaleidoszkóp, vagy valamilyen folyadékban áramló színes gömböcskék.

Ami nálunk is gyakran segített, ha a gyerekeink kimentek az udvarra hintázni, vagy éppen ennek a szobahinta megfelelőjét használták. Órákig elücsörögtek benne, és játszottak, olvastak.

Ugyanilyen nyugtató, földelő hatása van a slime-nak. Segítségével a gyereked figyelmét eltereled a stresszes helyzetről. Próbáld ki, ha legközelebb a gyereked valami miatt kiborul, adj slime-ot a kezébe!

Két legyet egy csapásra: stressz levezetés, és fejlesztés

A gyereket és a felnőttet egyaránt lenyűgözik a mágnesek. Felkeltik a kíváncsiságunkat, és szinte varázslatosnak tűnhetnek. A mágneses játékok ráadásul serkentik kreativitást.
Emellett a mágnesekkel való játék segít elterelni a gyerek figyelmét, talán a varázslatossága miatt a stresszes helyzetektől.

A mágneses építőjátékok, például a Geomag segítségével, szórakoztató módon ismerkedik meg gyerek a művészet, az építészet, és a mérnöki koncepciókkal.

Miközben gyermeked egymásra rakja a mágnesrudakat, kockákat vagy csempéket:
• Megérti a mágneses működését.
• Fejleszti motoros készségeit.
• Megérti a tudomány, technológia, mérnöki és a matematika elveit, miközben egyszerű vagy bonyolult terveket készít, alkot.
• Javítja a koncentrációt és a problémamegoldást.

A stresszt jól kezelni egyáltalán nem bonyolult, különösen, ha szülőként te sem vagy eszköztelen.
Problémás esetekben érdemes először a könnyedebb megoldások felé fordulni, de ha ezek nem hoznak tartós nyugalmat a gyerek életébe, akkor merj külső segítséget kérni!

Forrás: Családbanutazunk.hu

Blog témájú írások

Floor is Lava
A Föld Láva - Vigyázz, nehogy belelépj!

2022 június 30 3 perc olvasás

kerekesszékes Barbie
Hallókészülékes és vitiligós Barbie is van az új Fashionista Barbie-k között!

2022 június 24 2 perc olvasás

Vakáció tippek
10 tipp a szünidő hasznos eltöltésére

2022 június 21 4 perc olvasás