Füllentsünk vagy sem a Mikulásról?

2020 december 01 2 perc olvasás

Mikulás ajándék

Miközben a legtöbb szülő egyetért abban, hogy nem jó a gyerekeknek hazudni, szinte mindenki kivételt tesz, amikor a Mikulásról/Jézuskáról esik szó. Mindannyian örömmel gondolunk vissza arra az időszakra az életünkben, amikor még hittünk a varázslatban és epekedve vártuk, hogy az angyalok végre letegyék az ajándékokat a fa alá vagy a kipucolt csizmába kerüljön a piros, édességekkel teli Mikulás-zacskó.
Bizonyos kutatók tudományos bizonyítékokra hivatkozva azonban most azt mondják, hogy egyáltalán nem szabad „átvernünk” a gyerekeinket. Jobb tehát, ha már az elején lebontjuk az illúziót vagy várjuk ki, amíg magától jön rá a turpisságra? Túl kell-e gondolnunk egyáltalán ezt a kérdést?

Ki rakja az ajándékot a csizmába?

A tények és a fikció elkülönítése kora gyermekkorban kezdődik és ez a megkülönböztető készség az életkor előrehaladtával egyre csak fejlődik. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a gazdag fantáziavilággal rendelkező gyerekek jobban tudják azonosítani a fantázia és a valóság közti határokat. Teljesen normális, ha a gyerekünknek képzeletbeli barátai vannak, egy idő után ő maga fogja kinőni ezt a fantáziát. A kisgyerekek ugyanis képesek megkülönbözetni a nem létező lényeket a létezőktől, beleértve a Mikulást is.
Ráadásul amint a gyerekek ok-okozati gondolkodása fejlődik, maguktól fogják felismerni, hogy ez a jóságos figura nem valódi (pl. a „Télapó túl kövér ahhoz, hogy beférjen a kéményen”, „Ennyi idő alatt nem lehet ennyi gyerekhez eljutni.” stb.)

Egy biztos, minden gyerek alig várja a Mikulás ajándékát, még akkor is, ha már régen tisztában van a valósággal! A Játéksziget Mikulás kínálatában kicsiknek és nagyoknak is találtok csizmába való ajándékot! Játékos adventi naptárak, könyvek, foglalkoztatók, kézműves és egyéb játékok bőséges választékából tudtok csemegézni!

Akkor sem történik semmi, ha lebukik a Mikulás!

Akárhogy is döntünk – elmondjuk a cudar igazságot vagy hagyjuk, hogy a gyerek magától gyógyuljon ki a „Mikulás-hitből”, a következő pontokat tartsuk szem előtt:
• Ha gyermekünk még nagyon fiatal, és szeretne hinni a Mikulásban, nyugodtan támogassuk őt ebben és válaszoljunk játékosan a kérdéseire vagy kérdezzünk vissza, mit gondol ő maga a dologról.
• Amennyiben szeretné tudni az igazságot, ne hallgassuk el! Azonban ne erőltessük rá, ha még úgy látjuk, nincs felkészülve.
• Ha az iskolában valakitől megtudja az igazságot és ez lelombozza, vigasztaljuk meg! Néhány gyerek úgy fogadja a hírt, mint egy barát elvesztését, ezért legyünk együttérzőek, még ha úgy is gondoljuk, hogy túlreagálja egy képzeletbeli figura elvesztését.
• Akár rákérdeznek, akár nem, előfordulhat, hogy azon tűnődnek, vajon miért nem mondtuk el nekik az igazságot. Magyarázzuk el, miért bátorítottuk a hitét a Mikulásban/Jézuskában. Meséljünk a szokások eredetéről, arról, ki is volt Jézus és Szent Miklós, mert ezzel segíthetünk neki lezárni ezt a korszakot és egy újat nyitni.
• Amikor már tudják az igazságot a gyerekek, kérjük meg őket, hogy ne mondják el a titkot azoknak, akik még hisznek benne.
• Aggodalomra semmi ok, ha elhúzódik a gyermeki hit. Kb. 9 éves korára elég jó logikai készséggel rendelkezik ahhoz, hogy magától „összerakja” a valóságot.

Végül pedig, ne bonyolítsuk túl a kérdést, és tartsuk tiszteletben, hogy a gyerekek igenis szeretnek hinni a Mikulásban! Azt pedig nem is kérdés, hogy a Játéksziget Mikulása igenis létezik, hiszen december 4-5-6-án minden Játéksziget üzletben ajándékkal várjuk a vásárlóinkat!

Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás