Ezért tökéletes kreatív játék a gyurma

Ezért tökéletes kreatív játék a gyurma

Jártál már úgy, hogy odaültél a gyereked mellé gyurmázni és a végén azon kaptad magad, hogy Te is nagyon élvezed? A gyurmához ugyanis nincs szükség extra kézügyességre, mindenkinek sikerélményt ad, ráadásul nincs még olyan tevékenység, ahol ennyire könnyű lenne újratervezni, ha valami nem a tervek szerint sikerül! Remek móka a nyári szünetben, de még akár úti játéknak is magatokkal vihetitek!

Hány éves kortól ajánlott a gyurmázás?


Egy színes gyurmadarab nyomkodása valószínűleg már egészen kicsi korban is izgalmas, azonban éppen emiatt szinte biztos, hogy a gyurma előbb vagy utóbb a kisgyerek szájában köt ki. Csak akkor adj gyurmát a gyerek kezébe, ha már meg tudod vele beszélni, hogy semmiképpen ne tegye a szájába, és eleinte akkor is inkább együtt gyurmázzatok! Bár a Play-Doh gyurmák nem mérgezőek és az ízük direkt nem „gyerekbarát”, a fulladásveszély attól még fennáll.

A legkisebbeknél érdemes a gyurmázást egy kezdőszettel indítani. Ez ugyanis olyan eszközöket tartalmaz, amelyek teljesen szabad alkotást tesznek lehetővé, a gyerekek kipróbálhatják és megtanulhatják vele a különböző formákat és az apró kezek is könnyen elbánnak vele!

Szerepjáték gyurmával


Bár a gyurmázás a szabad alkotásról szól, a gyerekek nagyon szeretik a gyurmaszetteket, hiszen rengeteg szerepjátékra adnak lehetőséget. A Sistergő tűzhely gyurmakészlettel például nemcsak megfőzhetik a gyerekek a „gyurmafalatokat”, de fel is szolgálhatják azokat a tányérokon. A tűzhely pedig nem csak a nevében sistereg, ugyanis valóban sistergő hangot ad ki, ha a gyerekek ráteszik a lábost! Utána pedig jöhet desszertnek egy fánk a Falnivaló Fánkok készletből, vagy egy fagyi kehely a Csavarosfagyi - készítő szettből! De akár egy komplett építkezést is el lehet játszani a Darus-emelővillás készlettel! A gyerekek először legyártják az építéshez szükséges elemeket, majd a daruval átemelik az emelővillás autóra, ami már szállíthatja is az építőanyagot a megfelelő helyre.

Kreatív-játék-kicsiknek


Mi történik, ha kicsit kiszárad a Play-Doh gyurmád?


Egy kis vízzel máris orvosolhatod a száradást! Adj egy csepp vizet a gyurmához és szép lassan dolgozd bele, így máris visszanyeri az eredeti állagát! De bele is csavarhatod a gyurmát egy nedves papírtörölközőbe, tedd vissza a dobozába, csukd rá a tetejét és hagyd így egész éjszakára! A kiszáradást egyébként könnyedén elkerülheted, ha a gyurmát mindig visszateszitek gyurmázás után a dobozába és jól visszazárod a tetejét.

Gyurmakészítés házilag


A nyári szünetben még akár arra is jut idő, hogy kipróbáljátok az otthoni gyurmakészítést! Tényleg nem kell hozzá sok minden, egyszerűbb még a sógyurmázásnál is! A gyerekeknek pedig igazán nagy élmény, hogy maguknak tudják elkészíteni, pláne, ha meg is színezhetik a gyurmát kedvük szerint. Nézz körbe a neten, remek recepteket lehet találni hozzá!