Ezek 2018 nevelési trendjei

2018 február 06 3 perc olvasás

Ezek 2018 nevelési trendjei

Te melyiket tartod követendő trendnek?

Nem titok, hogy a közösségi média nagyban átalakította azt, ahogy a gyermeknevelésről gondolkodunk, leginkább azért, mert láthatóvá tette az eddig csak könyvekből tudható vagy szájhagyomány útján terjedő, divatosabb nézeteket. Gyermeknevelési trendek persze mindig is léteztek, a mi gyerekkorunkban is, maximum nem trendnek hívták őket. Némelyikük már akkor is elég elavult, sőt egyáltalán nem volt trendi (adjunk cukros teát a csecsemőknek), más pedig talán szigorúnak tűnik: például a 80-as években egyáltalán nem volt divat a szülők között aludni, kivéve, amikor betegek voltunk vagy rosszat álmodtunk. De az én gyerekkoromban szintén elképzelhetetlen volt hordozós anyukának lenni: az úgynevezett kenguru maximum csak kirándulások alkalmával került elő, mindenki babakocsizott. Sőt akkoriban a trendiség mint olyan nem is számított annyira.

A mai korról ez azonban már nem mondható el. Ahogy az évek, úgy a trendek is jönnek, mennek. A Pantone cég minden évben kihirdeti az év színét, ami aztán trenddé válik mind az öltözködésben, mind a lakásdekorációban. Idén az ultraviola lett az év Pantone színe, a gyereknevelésben pedig ezek a trendek lesznek a meghatározóak:

#1 Vissza a „valós” játékokhoz

A képernyőidő növekedése szükségessé tette, hogy a gyermeknevelésben visszatérjen a játék régimódi értelmezése, mintegy ellensúlyozandó a passzív magatartást. Szakértők szerint is a játék a gyermek legfontosabb feladata, hiszen azon keresztül mindent megtanulhat a szociális érintkezéstől kezdve a problémamegoldásig; a digitalizáció azonban épp ezt fenyegeti. A trendi szülők újra a napi szokás részévé teszik a kártyajátékokat, a szórakoztató társasjátékokat a mobil és a laptop helyett.

#2. #honestmotherhood avagy #őszintegyermeknevelés

A közösségi médián hajlamosak vagyunk életünket, így gyermeknevelési szokásainkat is „filterezve” közzé tenni, vagyis ideálissá retusálni a nagyközönség előtt. Nos, ez idén megváltozik! Innentől kezdve sok anya épp azért tesz meg majd mindent, hogy elkerülje a tökéletes anyaságot ábrázoló fotók szaporítását, a gyermeknevelés túlidealizálását, és ha már posztol, akkor lehetőleg minél őszintébben teszi azt.

#3. „Ökobabák”

Természetesen a környezettudatosság továbbra is trendi – a gyereknevelés kapcsán is. A környezetbarát pelenkák, az újrahasznosított bébiruhák, a természetes testápoló anyagok használata az egyik legfontosabb trend lesz az évben. A természet szeretetének jegyében az erdei óvodák látogatása, a kirándulás is nagyon fontossá válik, illetve a természet- inspirálta dekorációk is megjelennek a gyerekszobában.

#4. Testsemlegesség vagyis body neutralitiy

Miközben a body positivity, vagyis a pozitív testkép kialakítása továbbra is fontos nevelési trend, egyre növekszik az úgynevezett testsemlegesség mozgalma, amelynek lényege az, hogy a gyerekek és a tizenévesek (különösen a lányok) kevesebb időt töltsenek testük tökéletesítésével, és ne a kinézetükkel foglalkozzanak, hanem inkább belső értékeikkel.

#5. Hosszabb szülési szabadság

Európa középső és keleti felében mi mindenképpen szerencsés helyzetben vagyunk a szülési szabadság tekintetében, hiszen akár 3 éven keresztül is otthon maradhatunk gyermekünkkel (más kérdés, hogy anyagilag nem biztos, hogy meg tudjuk tenni, de a választási lehetőségünk legalább megvan). Ugyanígy lehetőségük van erre a szlovákoknak, cseheknek és osztrákoknak is, azonban egyes országokban, pl. az Egyesült Államokban egyáltalán nem jár semmilyen támogatás a gyerek születésével kapcsolatban, maximum felmondási védelem 12 héten keresztül. Németországban 14 hét fizetett szabadság jár, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban 16 hét, Ausztráliában pedig 18 hét a fizetett szülési szabadság, de mindkét szülő kivehet akár egy év fizetés nélküli szabadságot a gyermeknevelésre. A svédek járnak a legjobban, ők 420 napot kapnak, ami alatt a szülő fizetésének 80 százalékát megkapja.

Az átlagos 14-22 hét fizetett szülési szabadság miatt tehát nem véletlen, ha a szülők megpróbálják hosszabbra nyújtani ezt az időszakot, amennyiben lehetséges. Kanadában pl. már sikerült elérniük, hogy módosítsák a szülői szabadságra vonatkozó jogszabályokat.

#6. Feminista nevelés

A Harvey Weinstein ügy miatt kirobbant „metoo”-botrány a nevelési trendekre is rátette a bélyegét. A #metoo mozgalom nemcsak Hollywoodban, a médiában, a politikában és a munkahelyeken kavarta fel az állóvizet, de bizonyos nevelési kérdéseket is felvetett: hogyan neveljük a gyermekünket felelősségteljes, másokat tisztelő emberi lénnyé, illetve hogyan tanítsuk meg őket arra, hogyan felismerjék a zaklatást, és megvédjék magukat a visszaélésektől.

#7. Nem-semleges születési anyakönyvi kivonatok

Ontario és Newfoundland bejelentették, hogy lehetővé teszik az úgynevezett „nem-bináris” megjelölést a hagyományos férfi és női nemek mellett. A nem-bináris nemű emberek ugyanis érezhetik úgy, hogy a nemük semleges, esetleg egyszerre mindkettő, teljesen különálló vagy egyáltalán nincs nemük. Mostantól kezdve nem-bináris megjelölést kaphatnak azon csecsemők, akiknek atipikus a nemi jellegük, vagy a szüleik azt szeretnék, ha jogilag semleges neműek lennének.

#8. Prenatális gmail-fiók és közösségi média profil

Vajon milyen okból készítenek e-mail fiókot és közösségi média profilt a még meg nem született gyermekeiknek? A New York Times szerint ezek a szülők azt szeretnék garantálni, hogy az általuk választott név le legyen foglalva, illetve lehetőleg egyedi legyen. Tehát a fiókok létrehozásával egyben gyermekük leendő nevét is kreatívan ki tudják kalkulálni.

Bánosi Eszter

Képek forrása: Pinterest


Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás