Elfoglalt anyuka vagy? Így tarts „lusta napot” 5 lépésben!

2018 augusztus 07 3 perc olvasás

Elfoglalt anyuka vagy? Így tarts „lusta napot” 5 lépésben!

Augusztus 10-én tartják a lustaság világnapját, a napot, amikor kötelező semmit nem csinálni, vagyis inkább olyan dolgokat a napi kötelességeink helyett, amelyeket már régóta nem engedtünk meg magunknak.

Végezz velem egy kísérletet! Vess egy pillantást a naptáradra, és készíts leltárt. Mennyi időt töltesz munkával? Mennyit a családdal, a barátokkal? Mennyit a hobbikkal és az önfejlesztéssel? És mennyi fehér helyet látsz a naptáradban? Olyan kultúrában élünk, ahol kínosan tekintünk ezekre a fehéren maradt helyekre. Nem szeretünk egyedül lenni magunkkal, hiszen az nem mindig szórakoztató. Sőt gyakran ilyenkor tudunk szembenézni valódi, sokszor negatív érzéseinkkel. Sokkal könnyebb bekapcsolni a TV-t, ellenőrizni a telefonokat, mint csak úgy lenni.

A nap folyamán nincs elég idő arra, hogy mindent el tudjunk idézni, a gyerekek és a munka mellett még eddzünk is, olvassunk is, kényeztessük magunkat egy jó fürdővel, esetleg csak úgy rúgjuk a port. Fontos tehát, hogy bizonyos időközönként, és ne csak a lusta nap apropóján kicsit többet legyünk magunkkal. Hogy miért?

  • Többek között azért, mert ha mama nem boldog, senki sem az. Már a csecsemők is megérzik, ha az anyjuk stresszes.
  • Esztétikai és egészségügyi okai is vannak: a stressz és az alvásmegvonás a kortizolt a véráramba bocsájtja, ami a derék körüli úszógumik kialakulásáért felelős.
  • A szuperanyu csapdájába eshetünk, vagyis tévesen azt gondolhatjuk, mindenért nekünk kell vállalni a felelősséget, mert mi vagyunk az egyetlenek, akik helyesen cselekszenek. Ez a mentalitás nem csak túlterhel minket rengeteg feladattal, de nem nyújt elegendő bizalmat a többi családtagnak (támogatási rendszernek), sőt megakadályozza őket abban, hogy olyan készségeket tanuljanak meg, amitől kevesebb teher rakódik a vállunkra.
  • És persze annál az egyszerű oknál fogva is, hogy az élet azért van, hogy megéljük. Az életünk itt és most zajlik, és nem mindig csak az állandó tennivalókról kell, hogy szóljon.

 

Készíts egy tervet, hogyan „nem csinálsz semmit”

A semmittevésre irányuló vágyunk általában nem szó szerint értendő. Ezzel az óhajjal inkább azt fejezzük ki, hogy olyan dolgokat szeretnénk csinálni, amit már régóta nem engedtünk meg magunknak – és ez a dolgozó mamik esetében igen csak érthető kívánság. Ám ha véletlenül el is jön a pihenés, a feltöltődés ideje, nem fogunk tudni mit kezdeni magunkkal, ezért könnyen eshetünk abba a hibába, hogy takarítani kezdünk, berakunk egy mosást, stb. Épp ezért ezt a napot tervezd a házon kívülre. Menj el egy könyvesboltba, szerezz be egy könyvet, fogj egy takarót, és menj egy parkba, utazz el valahová, hallgass zenét, menj el fodrászhoz. Már ez az apróbb környezetváltozás is segíthet abban, hogy megváltozzon a nézőpontod egy-két problémádról. Használd fel ezt az időt bölcsen, távol a megszokottól, távol a közösségi médiától.

Hozzászokni a „lusta nap” gondolatához egyáltalán nem könnyű, sőt olykor kemény munka is lehet, de érdemes megtennünk. Ha pedig teli van a naptárod, sürgető is beiktatni egy ilyen napot. Itt van néhány tipp a „semmit nem csinálok” naphoz:

#1. Tudasd másokkal, hogy mire készülsz. Határozd meg a napot, milyennek szeretnéd, mi lenne a legkielégítőbb számodra. Ezután tudasd ezt a környezeteddel is, hogy támogatni tudjanak benne. Ez azért is fontos, hogy ne legyél rájuk feleslegesen ideges, amiért megzavartak.

#2. Ne stresszelj miatta. Amikor felébredsz, egyszerűen állj ellen annak a késztetésnek, hogy azonnal kiugorj az ágyból. Tapasztalatból mondom, hogy ez nehéz, időbe telhet, míg megtöröd ezt az automatizmust. Ahogy az a késztetés is, hogy folyamatosan ellenőrizd a telefonodat vagy felhívj valakit csevegni. Ennek azért is fontos ellenállni a lusta nap alkalmával, mert jóhiszeműen, de könnyen tőrbe csalhatnak, és megrakhatnak felesleges tennivalókkal.

#4. Hallgass a szívedre. Ha valaki meghív például, hogy vegyél részt valamiben, ne adj azonnali választ, inkább várj. Úgy érzed, köteles vagy megtenni ezt a kérést? Figyelj magadra, és válaszolj hitelesen, önmagadhoz hűen.

#5. Tölts egy kis időt csendben. Az agyunkat folyamatosan információkkal bombázzák. Azt hisszük, simán ellenállunk ennek a sok stimulációnak, de ez egyáltalán nem így van. Elménk sebezhető, és minden, amit látunk és tapasztalunk, hatással van a gondolatainkra és érzéseinkre. A lusta napon legyünk résen, és ne engedjük be ezt a sok impulzust.

Végül pedig tedd szokásoddá a „nem csinálsz semmit” napot. Tervezz egyszerűbb életet: többet abból, amit szeretsz, és kevesebbet abból, amit nem. Nem lehetetlen, és nagyon megéri!

Bánosi Eszter

A borítóképen Áfonya professzor látható, aki mesteri fokon űzi a lustálkodást!


Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás