Biztos a Facebook az új mumus? - A közösségi média gyerekekre gyakorolt pozitív és negatív hatásai

2018 február 15 3 perc olvasás

Biztos a Facebook az új mumus? - A közösségi média gyerekekre gyakorolt pozitív és negatív hatásai

A közösségi média a szemünk előtt viharsebesen fejlődik, változik, ezért szinte lehetetlen elutasítanunk, kizárnunk az életünkből. A Facebook és társai tagadhatatlan megváltoztatják az emberi kommunikációt, illetve az információ megtalálását és megosztását. A közösségi média már kiskamasz kortól új utakat kínál a kommunikációra, a szórakozásra, és egyelőre nem tudni, hogyan változtatja meg ezzel a fiatalok gondolkodását, készségeit. Emiatt elengedhetetlen, hogy szülőként jobban tudatában legyünk a közösségi média jó és rossz oldalának.

Tanulmányok szerint nem célszerű elátkozni a közösségi médiát, hiszen sokféleképpen használhatják a fiatalok pozitív módon, például segíthet nekik a házi feladat és bizonyos projektek megírásában, kapcsolatban maradhatnak az iskoláikkal, sportcsapataikkal, közösségeikkel, találkozókat beszélhetnek meg a barátaikkal. Egyes kutatások azt is bebizonyították, hogy a közösségi médián keresztül jobban érvényesülhetnek a félénkebb kamaszok, könnyebben elháríthatják a kortársaiktól jövő fenyegető üzeneteket, mivel nem kell velük szemtől szembe kerülni. A tinédzser kor kihívásokkal teli, viszont a közösségi hálózatok olyan teret biztosíthatnak, ahol segítséget és tanácsot kaphatnak. Sőt abban is támogathatja a fiatalokat, hogy elfogadjanak olyanokat is, akik teljesen más háttérrel rendelkeznek.

Ugyanakkor, ha teljes képet szeretnénk kapni, az érem másik oldalát is meg kell vizsgálnunk. Kutatások szerint a közösségi média befolyásolhatja a tizenévesek mentális egészségét, rombolhatja elégedettségüket, viszont növelheti a bajba jutás vagy a depresszió valószínűségét. Azt is megvizsgálták, hogy a Facebookot aktívan használó kiskamaszok nárcisztikusak, antiszociálisak és agresszívek lehetnek. Nagyobb eséllyel válnak áldozataivá társaik negatív megjegyzéseinek vagy idegenek zaklatásának. Számos serdülőt befolyásolnak azok a hirdetések, amelyeket a közösségi médiában látnak, és ez hatással lehet életviteli szokásaikra. Sokan közülük azzal sincsenek tisztában, hogy ezeket a hirdetéseket egyénileg célozzák, hiszen a webhelyek nyomon követik szokásaikat. Egyes kutatások azt is megállapították, hogy azok a serdülők, akik túl sokat facebookoznak, alacsonyabb osztályzatokat kapnak az iskolában.

Vagyis dióhéjban a közösségi média gyerekekre gyakorolt pozitív hatásai:

  • A közösségi média lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy kapcsolatban maradjanak a távol élő családtagokkal, barátokkal.
  • A gyermek megismerhet általa új dolgokat, ötleteket cserélhet, és fejlesztheti a kapcsolatépítő készségét.
  • A közösségi média hatékony felületet biztosíthat a gyermek tudásának gyarapításához.
  • Ösztönözheti a gyermekeket arra, hogy jobban kommunikáljanak, és jobban kifejezzék önmagukat.

 

És a negatívak…:

  • A közösségi média ellenőrizhetetlen nagysága miatt nagyon nehéz megszűrni, milyen információk jutnak el a gyermekünkhöz. Sajnos könnyen találkozat obszcén, káros weboldalakkal a közösségi médián keresztül, amelyek hatással lehetnek a gondolkodására.
  • A netes zaklatás, cyber bullying melegágya a közösségi média, és az utóbbi évek egyre növekvő tendenciája. A netes zaklatás veszélyes, sőt végzetes következményekkel is járhat, minden évben sok áldozatot követel. Ausztráliában például sok tini követett el öngyilkosságot a neten keresztül történő zaklatás miatt.

 

Olvasd el tippjeinket arról, hogyan védd meg a gyerekeket a netes zaklatástól! https://jateksziget.hu/blog/cyberbullying-igy-vedjuk-meg-a-gyerekunket-az-internetes-visszaelesektol

 

  • A közösségi média „addiktív” volta miatt elrabolhatja gyermekeink szabad idejét. Ez a függőség különböző tünetekként manifesztálódhat, és hatással lehet a gyermek fizikai állapotára is.
  • A túl sok közösségi média használat befolyásolhatja a gyermekek arra való képességét, hogy erős interperszonális kapcsolatokat alakítsanak ki. A közösségi médiából zúduló információs lavina túlterhelheti őket.

 

Szülőként tehát az a feladatunk, hogy meggyőződjünk arról, hogy gyermekünk minőségi időt töltött a közösségi média weboldalakon, és annak pozitív oldalaival találkozik. Világosítsuk fel őt a közösségi média előnyeiről és hátrányairól. Ha pedig túlságosan elzárkózónak, indulatosnak látjuk őt a közösségi oldalakhoz való hozzáférésének korlátozásától, érdemes szakember tanácsát kérnünk.

A momjunction.com cikke és Jeffrey Stafford, PhD Communication and Social Media anyagának alapján

Bánosi Eszter


Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás