Készíts karácsonyi hangulatú mézeskalácsokat és küldj egy fotót róla hozzászólásként a facebookon meghirdetett nyereményjáték alatt. A fotót küldők között kisorsolunk egy Bing nyomda szettet!
Ha inspirációra van szükséged, nézd meg a lenti mézeskalács receptünket!
Sütésre fel! ????
Nyeremény: 1 db Bing nyomda szett bőröndben
Játék időtartalma: 2020.12.18-21. 23:59
Sorsolás: 2020.12.22. 12:00
A nyereményjáték szabályzatát itt találod.
Puha Mézeskalács Recept
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 500 g porcukor
- 6 darab tojás
- 200 g virágméz
- 18 g szódabikarbóna
- 125 g vaj
- 1 csomag Mézeskalács fűszerkeverék
Dekoráláshoz: porcukorral felvert tojásfehérje, szárított gyümölcs vagy ehető dekoráló gyöngy
Formázáshoz: Karácsonyi sütikiszúrók (vagy akár saját kezűleg is megformázhatod ???? )
Elkészítés:
A tojásokat enyhén verjük fel. A lisztet és a porcukrot szitáljuk össze a szódabikarbónával. A kikristályosodott mézet olvasszuk fel. Állítsuk össze a tésztát, majd hagyjuk állni légmentesen letakarva egy éjszakán át szobahőmérsékleten.
Sütés előtt alaposan gyúrjuk át a tésztát alig lisztezett munkalapon, míg simává, hólyagoktól mentessé, zsírfényűvé válik a felülete. Ez fáradságos munka, de megéri, mert ettől szép sima, egyenletes felszínű lesz a kisütött sütemény.
Meglisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tésztából tetszés szerint szúrhatunk formákat szaggatókkal, vagy papírból kivágott sablon mentén vághatunk körbe késsel különböző figurákat, rövid oda-vissza mozdulatokkal, hogy el ne deformálódjon a kinyújtott tészta. A karácsonyfadísznek szánt, vagy más felfüggesztendő mézeseket lyukasszuk ki szívószállal.
Sütés előtt a süteményeket 1 evőkanál tejjel hígított tojássárgájával kenjük, ettől szép, fényes pirosasbarna lesz a felülete; vagy főzőtejszínnel kenjük, melytől csak fényes lesz.
A mézeskalácsokat 185-195 °C fokra (hőlégkeveréssel: 165-175 °C) előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt sütőlemezen sütjük, míg a kívánatos szép, aranybarna színt elérik. Nagyobb méretű, illetve formán sütött mézeskalácsokat 20 °C-kal magasabb hőmérsékleten sütjük. A mézeseket a sütőből kivéve sík felületen, ha van, sütőrácson hűtjük.