nyar
Beszéljünk a krampuszról: 8 legendás karácsonyi szörny
Azt hitted, hogy a virgács a legrosszabb dolog, amit Mikuláskor kaphatsz? Pedig léteznek olyan karácsonyi szörnyek, akik sokkal rosszabb büntetést találnak ki azok számára, akik lusták, hanyagok, rosszak voltak az év során.

Beszéljünk a krampuszról: 8 legendás karácsonyi szörny

Kiskoromban sokszor elhangzott a felnőttek szájából, légy jó, különben csak virgácsot kapsz! És bár tényleg mindig kaptam virgácsot (csak mert annyira szerettem, és persze jó sem mindig voltam), mellé mindig járt a jól megtömött Mikulás csomag is. Az ünnepi időszak nemcsak a jóságos, keresztény alakokkal van tele, de ott vannak azok a fura lények, akik úgymond a „sötét oldalról” érkeztek azért, hogy arra ösztönözzék a gyerekeket, hogy jók legyenek. Róluk – bizonyára ijesztő voltuk miatt – nem sok szó esik, pedig ha közelebbről megismerjük őket, talán nem is annyira borzasztóak, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Vagy mégis? Nézzünk most néhányat közülük:
 
#1. Krampusz
Minden magyar kisgyerek ismeri, de Ausztriában és Európa más részen is ijesztgetik a gyerekeket azzal, hogy virgácsot kapnak, ha nem viselkednek jól. A Krampusz Szent Miklóssal együtt érkezik december 5-én. Régebben nem volt ritka, hogy a krampuszok az utcát járták, és rásuhintottak pálcájukkal az emberekre. A krampusz az ördöghöz hasonlatos patás lény, és sokszor jelenik meg a Mikulás oldalán. Talán jóban vannak?
 
#2. Jólakötturinn
Az izlandi Jólakötturin nevű macska vagy karácsony macska nem épp egy kedves cicamica. Az izlandi hagyományok szerint azok, akik befejezték időben a munkájukat, új ruhát kaptak Karácsonyra, azok, akik nem voltak ilyen szorgosak, hoppon maradtak. A szülők, annak érdekében, hogy felkészítsék gyerekeiket a kemény munkára, elmesélték Yule macska történetét, mely szerint Jólakötturin meg tudja mondani, ki volt a lusta gyerek, hiszen az nem rendelkezik legalább egy új ruhadarabbal az ünnepek táján, és büntetésül elviszi ezeket a gyerekeket magával. A macskáról szóló mese azzal az intéssel fejeződik be, hogy ha a gyerekek segítenek a rászorulóknak, akkor nem érheti őket bántódás.
 

#3. Frau Perchta
A német és osztrák mesék szerint Frau Perchta egy boszorkány, aki jutalmakat és büntetéseket oszt december 25. és január 6. között. Szokása nem épp gyerekeknek való, ugyanis a büntetés abból áll, hogy kiveszi a belső szerveket, és szeméttel helyettesíti őket. Alakjáról az a hír járja, hogy egyébként az alpesi természetet védi az év túlnyomó többségében, és csak karácsonykor foglalkozik emberekkel. Még szerencse…
 
#4. Belsnickel
Szintén német karakter, aki karácsony előtt látogatja meg a gyerekeket, kopott, régi ruhát visel és nagyon szőrös. Általában kereplővel ijesztget, de cukorkát is osztogat jutalom gyanánt. A modern időkben a kereplő már nem ijesztgetésre szolgál, hanem arra figyelmezteti a gyerekeket, még van idő jónak lenni karácsony előtt.
 
 

 
#5. Hans Trapp
Hans Trapp egy „anti-Mikulás”, aki szintén büntetést osztogat a gyerekeknek Franciaországban. A legenda szerint Trapp valódi ember volt, gazdag, mohó és gonosz, aki cimborált az ördöggel, ezért kirekesztette a katolikus egyház. Ezután egy erdőben bujkált, ahol gyerekekre vadászott, madárijesztőszerű gúnyába öltözve. Állítólag villámcsapás következtében érte a halál, miközben épp egy fiút üldözött – egyesek ezért úgy tartják, isten végzett vele. Karácsony előtt azonban máig meglátogatja a gyerekeket madárijesztőnek öltözve, hogy jó viselkedésre ösztönözze őket.
 
#6. Pére Fouttard
A francia hentes, Pére imádott gyerekeket enni feleségével együtt. A legenda szerint Szent Miklós sietett a gyermekek megmentésére, és feltámasztotta őket, a mészárost pedig foglyul ejtette. A fogságban lévő Pére aztán Szent Miklós szolgálja lett, akinek máig az a feladata, hogy megbüntesse a rossz gyerekeket Mikulás napján.
 

 
#7. Yula fiúk
Jólasveinar vagy Yula Lads 13 izlandi troll, akiknek külön neve és személyisége van. Az ősi időkben elloptak dolgokat, és karácsony idején mindig valami zűrt okoztak, hogy megfélemlítsék a gyerekeket, akárcsak Yule macska. A 20. században a jóindulatú norvég Mikulással keveredett alakjuk, aki a jó gyerekeknek ajándékot tett a gyerekek cipőjébe, így a Jólasveinar fiúk kedvessé váltak.
 
#8. Gryla
A Yule fiúk nyilván azért lettek ilyen gonoszak, mert édesanyjuk, Gryla nem igazán mutatott jó példát a számukra, hiszen megette azokat a gyerekeket, akik nem engedelmeskedtek a szüleiknek. A legenda szerint Grylának három különböző férje, és összesen 72 gyermeke volt, akik mindannyian bajt okoztak, az ártalmatlan huncutságoktól kezdve egészen a komoly tragédiákig. És ha a háztartás nem lenne elég zsúfolt már így is, Yule macska is velük élt – így a cikkünk végére össze is áll a kép. Gryla azonban nemcsak karácsonykor okoz kellemetlenséget - az izlandiak az emberevő óriásasszonyt okolják a 2010-es vulkánkitörésért is. Lehet benne valami:
 
 
A Mentalfoss cikke alapján,
Bánosi Eszter

Hozzászólás írása

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagynunk, hogy látszódjon az oldalon.