Áthúzott csecsemőfej és kisoroszlán: Mit jelentenek a játékokon lévő biztonsági szimbólumok?

2018 július 12 3 perc olvasás

Áthúzott csecsemőfej és kisoroszlán: Mit jelentenek a játékokon lévő biztonsági szimbólumok?

A tudatos játékvásárlás alapja, hogy ismerjük, melyik szimbólum mit jelent.

A játékbiztonsági szimbólumok a baba- és gyermekjátékok csomagolásán, illetve néha magán a játékokon szerepelnek. Ám elgondolkodtunk-e már azon, mit jelentenek?

Én a ruhák címkéjén szereplő szimbólumokkal sem vagyok tisztában, nemhogy a játékokon lévőkkel, ezért sok újat tanultam a jelfejtésből.

Minél több biztonsági szimbóluma van egy játéknak, annál könnyebb megbíznunk a játékok biztonságában. Ez különösen igaz akkor, ha olyan önkéntes szimbólumokat látunk, mint az oroszlán, a TÜV, a RoHS vagy az FSC.

Garantálom, miután elolvasod ezt a cikket, legközelebb már nemcsak anyukaként, hanem vérbeli kódfejtőként vásárolhatsz a Játéksziget üzleteiben!

Minden gyártónak és szállítónak el kell helyeznie a CE jelzést a játékain, jelezve, hogy azt az alapvető biztonsági követelményeknek megfelelően készítették. A CE egy végrehajtási jel (vagyis nem a játék minőségét vagy biztonságosságát jelzi), és azzal a céllal jött létre, hogy biztosítsa a termékek szabad mozgását az egész Európai Unióban – vagyis egyfajta útlevél a játékok számára. A jelzés mellett meg kell jelennie az elsődleges szállító nevének és címének is, látható, olvasható és letörölhetetlen formában a játékon vagy annak csomagolásán.

A piktogram jelentése: „Figyelmeztetés – ne adja a játékot három évnél fiatalabb gyermeknek, és ne engedje meg, hogy vele játsszon”, például azért, mert kis alkatrészeket tartalmaz egy csomag. Fontos, hogy a szimbólum nem összekeverendő azzal az iránymutatással, amelyet a gyártó azért használ, hogy segítsen a vásárlóknak megfeleltetni a terméket a gyermek korával, érdeklődésével és képességeivel.

A Der Grüne Punkt európai (német eredetű) újrahasznosítás szimbólum.  A fogyasztó számára azt a jelentést közvetíti, hogy a védjeggyel ellátott csomagolás kibocsátója a jogszabályi előírásoknak megfelelően teljesíti a hulladék-hasznosítási kötelezettségét.

A WEEE (direktíva) szimbólum (Waste Electrical and Electronic Equipment Directive) a termék megsemmisítéséhez ad útmutatást. Ha ilyet látunk a játékon, akkor azt nem szabad a többi háztartási hulladék közé dobni, hanem el kell vinni az elektromos hulladékoknak kijelölt gyűjtőhelyre. 2008. szeptemberétől minden akkumulátort vagy elemet tartalmazó játékra fel kell kerülnie ennek a szimbólumnak.

Külföldi, pontosabban brit játékokon már biztosan találkoztál ezzel a jellel. Az oroszlános jelzést olyan funkció ellátására fejlesztették ki, amelyre a CE-jelölés nem vonatkozik, nevezetesen a biztonság és a minőség jelzésére szolgáló fogyasztói jelkép. Csak a BTHA (Brit Játék és Hobbi Szövetség) tagjai alkalmazhatják ezt a szimbólumot, akiknek a használati feltételeket meghatározó licencszerződést kell aláírnia a szövetséggel. A feltételek betartásának elmulasztása az engedély visszavonásához vezethet. Az oroszlános jelzés azt garantálja, hogy a tag betartja a BTHA gyakorlati kódexét, amely magában foglalja a játékok etikus és biztonságos gyártását, a hamisított áruk tilalmát, a felelősségteljes marketinget, a fenntarthatóság javítására irányuló elkötelezettséget és a játék értékének reklámozását. A CE jelzéssel ellentétben az oroszlános jel fogyasztói szimbólum, mely garantálja, hogy jó minőségű és biztonságos játékot fogunk a kezünkben!

2009 óta az Egyesült Államokban minden 12 évesnél fiatalabb gyermeknek eladott játékot tesztelni kell az ASTM International F963 szabvány szerint, amely a megfelelő biztonsági intézkedéseket és további iránymutatásokat és vizsgálati módszereket tartalmaz, amelyek megvédenek a fulladás, éles szélek és egyéb potenciális veszélyektől. A játékbiztonsági szabványok előírása mellett a törvény szigorú korlátokat szab a gyerekjátékok ólomtartalmára vonatkozóan, illetve előírja azt, hogy a játékoknak ftálsav nélkülinek kell lenniük, ugyanis a lágyító- és rögzítőszerként, de rovarirtásra is használt szerves vegyület tanulmányok szerint aktiválhatja a hajlamot az autizmusra.

A TÜV Rheinland több mint 100 ezer vizsgálatot végez évente a játékokon, így a világ egyik vezető játék bevizsgáló ügynöksége. Bár a cég elsősorban vegyi és fizikai teszteléseket végez, ám ellenőrizheti az egész termelési és ellátási láncot is, a fenntarthatósági erőforrások megfelelő használatát, a munkafeltételeket és a szociális normák teljesülését.

A SGS GS (Geprüfte Sicherheit) egy önkéntes párttagságot tanúsító jel, ami a GS biztonsági szabványt és az elektromos játékok minőségét mutatja. A védjegy igazolja a fogyasztó számára, hogy a termék a német törvény (GPSG) által vizsgált és tanúsított.

A RoHS szimbólum az elektronikus berendezések gyártásához szükséges veszélyes anyagok korlátozását jelöli. Az EU-s jel garantálja, hogy az adott termék az ólom, a kadmium, a higany, a toxikus és rákkeltő hat vegyértékű króm, a szintén rákkeltő, idegrendszert károsító és erősen környezetszennyező polibrómozott bifenil és bifenil-éter elfogadható szintjeit tartalmazza.

Egyes fajátékokon találkozhatsz ezzel a jelecskével. A Forest Stewardship Council (FSC) egy szervezet fatermékek certifikálására. Az FSC az erdők fenntartható felhasználásának a biztosítására alapították. Az FSC által definiált normák hivatottak egy szociális, környezetbarát ugyanakkor ökonómiailag vállalható erdőgazdálkodás létrehozására.

WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap), a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, amely 96 országban tevékenykedik, tagsága meghaladja a 4,7 millió főt. A World Wildlife Fund emblémáját azok a vállalatok tüntethetik fel termékeiken, amelyek együttműködési megállapodást kötöttek a WWF-fel, mely szerint forgalmuk meghatározott százalékát a WWF-nek juttatják. A WWF ellenőrzi, hogy ezek a termékek megfelelnek-e egyes környezetvédelmi előírásoknak.

Ennek a szimbólumnak a szakmai elnevezése PAO (az angol „period after opening” – felbontás utáni időtartam – rövidítéseként). A szám arra utal, hogy felbontás után hány hónapig használható fel a termék. A Glitza csillámtetkó eszerint például 1 évig használható a felbontás után.

A Btha.co.uk és a Safbaby.com cikkének felhasználásával,

Bánosi Eszter


Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás