Vásárolj legalább 5000 forint felett és válassz ajándékaink közül!

A legjobb családi társasok babakortól kamaszkorig
Minden közösen játszható játék felvidítja a kedvünket a sötét téli napokon, elűzi az unalmat, az ünnepi lakoma után újra energiával tölt el. Ám van néhány tényező, amit érdemes megfontolnunk, amikor kiválasztunk egy társast, és az egyik legfontosabb ezek közül, a gyermek életkora.

A legjobb családi társasok babakortól kamaszkorig

A mai világban, amikor bármikor megszakíthat például egy SMS vagy egy Facebook üzenet, könnyen eshetünk az úgynevezett multitasking (más néven többfeladatosság) csapdájába a gyerekkel töltött idő alatt is. A társasjáték játszása alatt viszont megnő az esély arra, hogy csakis a játék örömére koncentráljunk.
 
Társasozni jó, de miért is?
Társas közben a gyerekek megtanulják, hogyan kell minőségi időt teremteni. Az együttjátszás tökéletes időt biztosít arra, hogy megmutassunk gyermekeinknek, hogyan legyenek például jók a sportban, hiszen szinte minden esetben versenyhelyzetet teremtenek a társasok. Épp ezért a lehető legrosszabb, ha folyton nyerni hagyjuk őket csak azért, hogy ne sértsük törékeny önbecsülését. A gyerekeknek meg kell tapasztalniuk, hogyan kezeljék mind a győzelmet, mind a veszteséggel járó csalódottságot, hiszen életük folyamán rengetegszer kell majd mindkettővel szembenézniük.
 
Társasozni azért is jó, mert a kellemetlenebb érzések kezelésében is sokat tud segíteni. Az egyik barátnőm fia például tipikusan az a gyerek volt, aki nem tudott veszíteni, és mindig dühbe jött, ha alul maradt. Ám mivel a családban sok időt szenteltek a játéknak, idővel képessé vált elismerni mások győzelmét is – még ha morgott is kicsit ilyenkor.
 
Végül, de nem utolsó sorban a társasjátékok kiválóan alkalmasak a gyermek kognitív fejlődésének elősegítésére. Még a legegyszerűbb társasjáték is megkövetel bizonyos fokú stratégiai készséget, de gyakran előfordul, hogy bizonyos alapfokú számolási, matematikai készségre is szükség van – pl. hogy hányat kell dobni ahhoz, hogy a célba érjünk. A gyerekek pedig akkor tanulnak a leghatékonyabban, ha örömüket lelik az adott tevékenységben.
 Van néhány tényező, amit érdemes megfontolnunk, amikor kiválasztunk egy társast, és az egyik legfontosabb ezek közül, a gyermek életkora. A Játékszigetnél mi ezeket a társasokat ajánljuk életkorok szerint:
 
 
 
Kisgyermekkor
A társasozás sokféle készséget igényel, pl. döntéshozást, türelmet. A korai társasozással segíthetünk a gyerekünknek megszerezni ezeket a készségeket. A kétéveseknek a legjobb társasok azok, amelyek megengedik, hogy az egész testükkel bekapcsolódhassanak a játékba. Bár klasszikus értelemben még nem számít társasnak, a Galt fürdőkirakó remek szórakozás a kisbabáknak pancsolás közben. 2 éves kortól ajánljuk a fából készült, kiváló minőségű Woody játékok mini puzzle-jeit is.
 

 
Óvodáskor
A három- és ötéves gyerekekkel már játszhatunk memóriajátékokat. A Disney Jégvarázs memóriajátékát egészen biztosan imádni fogják az ovisok. Szintén a memóriájukat edzi az Elvarázsolt Labirintus játék, melyben a gyerekek varázslótanoncokként próbálhatják meg összegyűjteni a varázstárgyakat egy különleges, elvarázsolt labirintusban, és még a labirintusrendszert is nekik kell felépíteni, amivel a kézügyességük is fejlődik. A Teki Móka szintén mókás memóriajáték: a gyerekeknek meg kell találniuk a helyes sorrendet, és előcsalogatni Tekit a páncéljából. Minden jó válasz esetében a fejecskéjét kicsit kidugja, de rossz válasz esetén visszahúzza páncéljába. Ha helyes sorrendben nyomják le a Teki uszonyait, akkor egy tojás lesz a gyerekek jutalma. Az Activity My First a gyerekek kommunikációs és rajz készséget fejleszti játékosan, valamint az előadó képességét. A kártyákon lévő feladványokat a feliratok mellett kedves, színes rajzok is ábrázolják, így azok a gyermekek is könnyedén, vidáman részt vehetnek a játékban, akik még nem, vagy csak kicsit tudnak olvasni. A Stragoo Grabolo a reflexet és a koncentrációs készségüket fejleszti, hiszen a játék során különféle szám-és színkombinációkra kell villámgyorsan lecsapniuk.
 
 

 
Kisiskolás kor
A kisiskolásokkal logikai játékokat vagy betűjátékokat, a 8-12 évesekkel taktikai, kommunikációs játékokat is játszhatunk már. Catan Telepesei Junior társasjáték gyerekeknek kidolgozott új változatával már nagycsoportosok is játszhatnak. A gyerekek kalózhajókkal átkelnek a tengeren egy lakatlan szigetre bukkannak, a kalóztanyák építéséhez azonban szükség van néhány dologra, például fára, szablyára, aranyra. Aki az első kalóztanyája helyét ügyesen választotta ki, az könnyedén hozzájuthat a következő tanya építéséhez szükséges anyagokhoz. A MindenTuDorka oktató játékai kiválóan gyarapítják a gyerekek tudását különféle témakörökben, és az a legjobb benne, hogy a feleletválasztós kérdések kezdő és haladó szinten is elérhetőek, ezért a kisiskolásoknak, de a kiskamaszoknak is remek szórakozást nyújtanak.
 
 

 
Kamaszkor
A BoardGameGeek nevű társasjátékokat gyűjtő és elemző oldal felhasználói szerint a társasjátékok egyre jobbá, élvezhetőbbé válnak, ahogy a gyermek cseperedik. Ez nem meglepő, hiszen a játékok egyre bonyolultabbá, a stratégiák egyre komplexebbé válnak az életkorral. Néhány tizenéves azonban unalmasnak találja a társasokat, ezért ösztönözzük őket arra, hogy nyitottak legyenek a játékra, és ezért lehetőleg olyan társasokat válasszunk, amelyek felkeltik az érdeklődésüket, megmozgatják a humorérzéküket és a képzelőerejüket, miközben erősítik a kritikus gondolkodás képességét is. Mivel 14 éves kor alatt a gyerekek nem vehetnek részt szabadulószobás játékokban, ezért kárpótlás lehet nekik a Szabadulószoba Junior Társasjáték,  ahol a cél szintén a szobából való kijutás különféle feladványok megfejtésével. Tapasztalatból tudom, hogy nagyobb kamaszoknál remekül beválik az összes létező, fantáziát és kreativitást megmozgató Dixit társasjáték, valamint az olyan klasszikus stratégiai játékok, mint például a Monopoly, a Catan vagy a Rizikó.
 
A ti gyereketeknek melyik a kedvenc társasa? Írjátok meg kommentben!