A Lánygyerekek Világnapja - Október 11.

2021 október 06 3 perc olvasás

Lánygyerekek napja

Bizonyára sok kisfiú lázongani kezdene, ha meghallaná, hogy külön világnapja van a lánygyerekeknek, hogy ugyan mégis miért és nekik akkor miért nincs. Sajnos azonban a világ számos országában még mindig óriási hátrányból indulnak az életben a lánygyerekek, pusztán csak azért, mert lánynak születtek.
A magyar gyerekek számára ez hihetetlenül cseng és a kislányok valószínűleg ki is kérik maguknak, azonban a Lánygyerekek Világnapján érdemes beszélgetni erről a témáról a gyerekekkel, persze az életkoruknak megfelelő szinten.

Világszerte minden negyedik 15 és 19 év közötti lány egyáltalán nem dolgozik és nem is tanul

Az elmúlt évtizedekben jelentősen javult a lánygyerekek helyzete a világban az UNICEF és más szervezetek kitartó munkájának köszönhetően, azonban még mindig rengeteg tennivaló van a lánygyermekek jogait illetően.
Gondoltad volna például, hogy évente még mindig több mint 10 millió lányt adnak férjhez 18 éves kora előtt? Amellett, hogy ezek a lányok ilyenkor egyik napról a másikra kikerülnek a megszokott környezetükből, évekkel hamarabb kiesnek az oktatásból is, amivel gyakorlatilag minimálisra csökken az esélyük az önállóságra. Már ha egyáltalán jártak előtte iskolába, ugyanis még mindig 130 millió 6 és 17 év közötti lány nem jár iskolába világszerte.

Mióta van külön világnapja a lánygyerekeknek?

Az ENSZ 2011-ben döntött úgy, hogy a lánygyerekeket ért diszkrimináció elleni tiltakozásul október 11-ét a Lánygyerekek Világnapjának szenteli. Céljuk, hogy a világban minél több lánygyermeket megillessen a tanuláshoz való jog és annak a joga, hogy maguk dönthessenek az életük eseményeiről.
Szerencsére folyamatosan javuló tendencia figyelhető meg világszerte a lányok közötti írástudatlanság felszámolásában és a gyerekként férjhez adott, illetve gyerekként anyává vált lányok száma is egyre csökken, de még mindig elképesztően sok lánygyerek él méltatlan körülmények között.
Persze a fejlett országok között is bőven akad olyan, ahol van még mit tenni a nőket ért diszkrimináció ellen, hogy a férfiakéval azonos bánásmód illesse meg őket, ne legyen különbség a férfiak és a nők fizetése között, ugyanolyan arányban vehessenek részt a politikában és a gazdaságban stb.
LEGO egyenlőség
Nagymúltú márkák a lányokat sújtó diszkrimináció ellen

A nagy világmárkák között több olyan is akad, akik igyekeznek már gyerekkorban elültetni a kicsik fejében, hogy semmi szükség a nemek közötti diszkriminációra.
A LEGO például kezdettől fogva gondolt a lányokra, amiről egy több mint negyven évvel ezelőtti levélke is tanúskodik. Néhány évvel ezelőtt ugyanis valaki egészen véletlenül rábukkant a család régi LEGO kockái között egy olyan üzenetre, amelyet a LEGO cég csomagolt sok évvel ezelőtt a dobozok mellé. A levél, amely azonnal bejárta az internetet, lényegében arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy az építésre való igény igenis ott van a lányokban és a fiúkban is. A képzelőerő a fontos és nem a készség, teljesen mindegy, hogy valaki babaházat vagy űrhajót épít fel ugyanazokból a kockákból. Ne felejtsük el, hogy a hetvenes években ezek még igencsak úttörő gondolatoknak számítottak!

De említhetnénk a Barbie You can be anything kollekcióját is, melyet néhány évvel ezelőtt vezetett be a Mattel, azaz a Barbie babák gyártója. A cég teljesen megváltoztatta ezzel a marketingstratégiáját, hiszen a babákkal már nem egy szép arc üzenetét sulykolják, hanem „bármi lehetsz” jelszóval azt hangsúlyozzák, hogy a nők is ugyanolyan sokra vihetik az élet minden területén, mint a férfiak
A You can be anything kollekcióban van például fociedző, tanár, cukrász, tudós, festő, űrhajós és sebész Barbie baba is, így a gyerekek számos különböző foglalkozásban ki tudják próbálni magukat játék közben, függetlenül attól, hogy a társadalomban ezek inkább férfi vagy női munkának vannak kikiáltva.

Blog témájú írások

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás

Magic Mixi
Magic Mixies, az interaktív varázsüst

2021 december 22 2 perc olvasás