A „könyvmolyok” nevelése már babakorban elkezdődik!

2021 szeptember 07 3 perc olvasás

Olvasás Világnapja

Tudtad, hogy szeptember 8-án ünnepeljük az Olvasás Világnapját? Bizony, ilyen világnap is van, méghozzá 1966 óta, amikor az UNESCO eldöntötte, hogy ez a nap lesz az olvasás nemzetközi napja!
Hoztunk néhány tippet ebből az alkalomból, hogy segítsünk megszerettetni a könyveket a gyerekekkel, méghozzá már egészen kiskoruktól kezdve!

Egyszerű a képlet: kevesebb kütyüzés, több könyv!

Hidd el, „olvasó” gyereket nevelni nem is olyan nehéz feladat, ha már a kezdetektől fogva odafigyelsz, hogy mindig legyenek körülöttetek könyvek és az olvasás benne legyen a napi rutinotokban. Ha azonban ez kimarad, utólag már sokkal nehezebb feladat lesz rávenni a gyerekeket az olvasásra!

Ha egy kisgyerek már egészen kiskorától rendszeresen megéli annak az örömét, hogy milyen jó dolog összebújni és elolvasni egy izgalmas könyvet, akkor jó eséllyel alig várja majd, hogy egy napon ő maga is olvasóvá válhasson és ne kelljen örökké arra várni, hogy felolvassanak neki. A hangsúly azonban a rendszerességen van és ez bizony a szülőtől is áldozatot kíván, hiszen naponta le kell ülni a gyerek mellé mesélni, ami mi is tudjuk, hogy néha bizony nem könnyű feladat.

Pillanatnyilag talán egyszerűbbnek tűnik a gyerek kezébe adni a telefont, de hidd el, később sokszorosan megtérül majd az a rengeteg felolvasott mese! Gondolj csak bele, vajon reális elképzelés az, hogy ha egy kisgyerek már néhány éves korától a színes-szagos és ingergazdag kütyük világához szokott, el tudjon majd később hosszasan merülni egy könyvben? Hogyan is várhatnánk el egy kisiskolástól, hogy üljön le és olvasson hetente többször félórát, ha korábban mi magunk se biztosítottuk ezt a számára, mert nekünk se volt elég türelmünk hozzá?
olvasás kicsiknek

Soha nincs túl korán az olvasáshoz!

A jó hír az, hogy nincs olyan, hogy egy baba még túl pici a mesehallgatáshoz, hiszen attól még, hogy nem érti tökéletesen a hallottakat, a hangsúlyozás, a beszédünk ritmusa és a hangunk rezgése ugyanúgy eljut hozzá. Számos kutatás bizonyította már, hogy azok a gyerekek, akiknek rendszeresen olvasnak mesét életük első éveiben, jóval nagyobb szókinccsel és fejlettebb matematikai készséggel rendelkeznek a kortársaiknál.
Arról nem is beszélve, hogy a meseolvasás egy rendkívül különleges, megnyugtató és meghitt tevékenység, a gyerekek gyakran még oda is bújnak olvasás közben a mesélőhöz, ezért nem véletlen, hogy sok családban végződnek így a napok. Ha a gyereked nyitott rá, akár már egyéves kora előtt is bevezethetitek ezt a rituálét a lefekvésnél!

A legkisebbeknek persze még egészen másfajta könyveket választunk, mint az óvodás korosztálynak. Őket ugyanis inkább az egyszerű ábrákat tartalmazó lapozók kötik le az első években, később azonban szép lassan megtanulják majd összekapcsolni a hallottakat az illusztrációkkal.
Érdemes a kemény fedelű lapozókkal kezdeni, ezekben ugyanis a sok kép mellett rövidebb szövegek találhatóak és könnyen lapozhatóak akár a kis babakezekkel is. Bartos Erika kemény fedeles kötetei, melyek a Bogyó és Babóca mese szereplőit mutatják be egyenként, például kiváló első könyvei lehetnek a gyerekeknek, mivel ezek nem meséket tartalmaznak, hanem a könyv szereplőihez kapcsolódó tárgyakat.
De említhetnénk akár a Kisvakond könyveket, a Bing és barátai meséket vagy a Maszat könyveket, ezek ugyanis egytől egyig olyan történetek, amelyek már a bölcsődés korosztály számára is jól érthetőek.

Járjatok könyvtárba!

Persze nem könnyű folyamatosan izgalmas olvasnivalóval ellátni a kicsiket, de hát erre van a könyvtár! Iratkozzatok be minél hamarabb a helyi könyvtárba, a gyerekkönyvtár részleget ugyanis általában úgy alakítják ki, hogy a legkisebbekre is gondolnak, így van benne olvasósarok, szőnyeg és játékok is. Hadd szokják meg a kicsik, hogy a könyvtárba járás is egy ugyanolyan rendszeres program, mint a játszóterezés vagy a séta, ami extra jól jön, ha mondjuk épp esik az eső!

olvasás megszerettetése

Engedd meg, hogy a gyereked választhassa ki, hogy melyik könyv érdekli őt! Olvassatok bele a könyvekbe már ott a könyvtárban, aztán döntsétek el együtt, hogy melyiket lapozgatnátok szívesen otthon is.

Könyvet a játékboltból? Simán!

A Játéksziget webáruházban és az üzletekben rengeteg könyvből tudsz válogatni, hiszen mi is azt valljuk, hogy a könyv és a közös meseolvasás hatalmas érték! A kínálatunkban egyaránt megtalálod a régi klasszikusokat és a kortárs írók műveit is, hiszen a gyerekeknek épp úgy szüksége van a régi mondókákra, ahogy Bogyó és Babóca vagy a Kuflik kalandjaira.
Ha ajándékot keresel a gyerekednek vagy születésnapi zsúrba vagytok hivatalosak, érdemes a játék helyett vagy mellé könyvet is ajándékozni. Hadd tanulják meg minél hamarabb a gyerekek, hogy a könyv is ugyanolyan ajándék, akárcsak egy játék!


Blog témájú írások

házimunka gyerekek
Tiszta udvar, rendes ház – avagy hogyan neveljünk takaros gyerekeket

2021 szeptember 16 3 perc olvasás

Batman nap
Gondoltad volna, hogy Batman már 82 éves?!

2021 szeptember 15 3 perc olvasás

Nagyszülők Világnapja
Tudtad, hogy idén szeptember 12-re esik a Nagyszülők Világnapja?

2021 szeptember 06 3 perc olvasás