nyar
A Gazdálkodj okosan! töretlen sikerének titka

A Gazdálkodj okosan! töretlen sikerének titka

A Gazdálkodj okosan! társasjáték első kiadása 1966-ban jelent meg, vagyis már több mint 50 éves ez a játék! Időközben persze több ráncfelvarrás is történt rajta, így jól nyomon követhető a különböző változatain Magyarország mindennapi élete. Érdekes azonban, hogy igazán lényeges változás nem történt a retro változathoz képest, mégis ugyanolyan népszerű maradt a társasjáték. Mi lehet ennek az oka? Ennek járunk utána ebben a cikkben!

A Gazdálkodj okosan! retro változata


A Gazdálkodj okosan társasjáték az évtizedekkel korábban megjelent Monopoly játék helyébe kívánt lépni, a Monopoly magyarországi forgalmazását ugyanis betiltották az ötvenes években. Helyette jött a Gazdálkodj okosan!, ami mindenben szöges ellentéte volt a Monopolynak. Míg a Monopolyban kifejezetten szükséges az ügyeskedés és a stratégiai gondolkodás a többi játékossal szemben, addig a Gazdálkodj okosan! játékban a játékosok teljesítménye igazából nincs hatással egymásra, párhuzamosan lehet gyűjtögetni a lakásra valót és a különböző berendezéseket.

Azt gondolnánk, hogy így messze nem olyan izgalmas a játék, azonban a szerencsekártyáknak és a jól felépített játéktáblának köszönhetően folyamatosan meglepetések érik a játékosokat!

Idegesítően nevel vagy értéket közvetít?


Talán a mai napig mindenki emlékszik arra, hogy milyen büntetés járt gyerekként a Gazdálkodj okosan! társasjátékban a szemetelésért (50 Ft) vagy ha kihajoltunk a mozgó vonatból (egy dobásból kimaradsz). Utólag talán viccesnek és szájbarágósnak tűnnek ezek az intelmek, de ha belegondolunk, nem pont ugyanezeket mondjuk manapság mi is a gyerekeinknek? Ne szemetelj, zárd el a csapot, moss kezet evés előtt stb. Sőt, ma már a saját bőrünkön érezzük azt is, hogy bizony jó dolog a megtakarítás, a rendszeres mozgás és nem kérdés, hogy segítünk az idősebbeknek.

Lehet, hogy pont ez az, ami annyira időtlenné teszi a Gazdálkodj okosan! társast, hogy az alapértékek tulajdonképpen mit sem változtak az elmúlt 50 évben?

Gazdálkodj-okosan-retroMiben különbözik a Gazdálkodj okosan! új változata a retro változattól?


Az igazán kemény, ma már harmincon és negyvenen felüli Gazdálkodj okosan! rajongók ránézésre kiszúrják, hogy az új játéktábla újragondolásakor bizony nem bonyolították túl az árazást, a legtöbb helyen egyszerűen csak megtoldották az árakat egy vagy két nullával.

Lényeges változás azonban, hogy a régi változattal ellentétben az új mezőkön már márkanevek is szerepelnek, így például már nem egy mezei rejtvénypályázaton lehet nyerni, hanem a Füles pályázatán, a bútorok az IKEA-ból jönnek, a Sportszer-utalványt pedig a Decathlonban lehet beváltani.

Melyik a jobb? A régi vagy az új Gazdálkodj okosan?


Ha megvan a saját egykori társasod, nyugodtan kapd elő azt, imádni fogják a gyerekek, hogy egykoron Te is azzal játszottál és neked is igazi nosztalgia lesz játszani vele! Ha azonban már nincs meg, akkor vegyétek meg az új kiadást és azt fedezzétek fel közösen! Imádni fogod, ahogy sorra előjönnek majd az emlékeid!

Társasozzatok sokat a gyerekekkel, hiszen manapság olyan ritkán fordul elő, hogy leültök és valamit akár órákon át zavartalanul együtt csinál az egész család!


Gazdálkodj-okosan