nyar
9 apró és ártatlan hazugság, amit a gyerekeinknek mondunk
Ne aggódj, nem te vagy az egyetlen szülő, aki füllentett már a gyerekének, ha azt akarta, hogy biztonságban legyen, ne hisztizzen annyit, vagy ne érezzen fájdalmat valami elvesztése miatt. 

9 apró és ártatlan hazugság, amit a gyerekeinknek mondunk

Ha eddig azt feltételezted, te vagy az egyetlen szülő, aki hazudik a gyerekének, akkor most megnyugodhatsz: egy tanulmány szerint 10 szülőből 8 olykor-olykor – fogalmazzunk úgy, hogy – megmásítja a valóságot a gyerekei előtt – általában a biztonságuk érdekében. Sokszor önkéntelenül esünk bele egy-egy ilyen hazugságba. Például azt mondjuk, „bocsi, az autó addig nem indul el, amíg be nem kötöd a biztonsági övedet.” Ez természetesen nem teljesen igaz, a helyes mondat egy ideális világban úgy hangozna, „addig nem indítom el az autót, amíg be nem kötöd a biztonsági övedet” , főleg, hogy így azt is megmutatnánk a gyerekünknek, mennyire felelősek vagyunk érte, és bizony megköveteljük tőle néhány szabály betartását a saját biztonsága érdekében.

 
Gyakoriak az ételekkel kapcsolatos hazugságok, de általában azért sem működnek, mert a gyerek ízlése attól még nem fog megváltozni, hogy mondjuk a kis pókicának is a kedvenc étele a brokkoli. Sokszor hazugsággal próbáljuk elkendőzni a kisállatok halálát is, csakhogy itt is nagyon kilóg a lóláb. Ha visszanézünk saját gyerekkorunkra, szerintem mindannyiunk emlékszik arra, mit érzett, amikor a szülők ezzel próbálkoztak, ráadásul nagyon is tudtuk, hogy a kedvencünk bizony az örök vadászmezőkre költözött, nem pedig a szomszédhoz vagy vissza a vadvilágba. A gyerek ettől inkább elhagyatottnak és csalódottnak érzi magát, sokkal jobb, ha megtudja az igazságot a kedvenc haláláról. Hasonlóan nem túl szerencsés, ha a partnerünkkel folytatott vitánkról azt mondjuk, hogy csak játszottunk, mert egyrészt a gyerekek úgyis érzik a feszültséget, másrészt teljesen rendben van, és nem dől össze a világ, hogy a szülők néha összevesznek. Végül pedig gyakran próbáljuk azzal megnyugtatni a kisebbeket az , hogy a „szuri egyáltalán nem fog fájni”, de mivel fáj, a gyerek óhatatlanul csalódni fog a saját érzéseiben. Ehelyett sokkal jobb, ha felkészítjük őt arra, hogy mit fog érezni, és megnyugtatjuk például azzal, hogy ugyan fájni fog a beavatkozás, de nem nagyon, vagy akár el is játszhatjuk a helyzetet egy jó kis szerepjáték segítségével egy nyuszi nővérkés orvosi szett segítségével.
 
Olvasd le ezt is: Amikor beteg a gyerek – játékkal a negatív orvosi élmények feldolgozásáért! 
A szakértők azt javasolják, hogy az ehhez hasonló hazugságok helyett inkább mondjunk kevesebbet az igazságból, ha úgy ítéljük meg, hogy nem akarjuk őt minden részletbe beavatni, vagy mutassuk meg neki, hogy lehet egy kínos helyzetben nem megbántani valakit úgy, hogy közben még hazudnunk sem kell. Például, ha a nagynéni küld egy zöld ponchót a lányodnak, amiről tudod, hogy soha nem fogja felvenni, akkor ne biztasd arra, hogy írjon egy köszönő levelet a rokonnak arról, mennyire szereti a ponchót. Ehelyett írhatja azt, mennyire szereti a zöld színt, vagy megköszönheti, hogy gondolt rá a szülinapján – így nem kell kedvességből hazudnia.
 
 
Persze az életben nem tudjuk mindig a legjobb alternatívát nyújtani a gyerekünknek. Akkor sincs semmi gond. A Parents.com cikkében néhány szülő vallott arról, milyen apró kis hazugságok hagyták már el a szájukat a gyereknevelés során. Íme a legkedvesebb füllentések:
 
 
#1. „Mindig azt mondom a gyerekeimnek, hogy a fagylaltos kocsi csak azért zenél, mert kifogyott belőle a fagylalt.”
 
#2. „Amikor a kisfiam szeretett halacskája meghalt, elvettem egy áruház kisállat részlegére, rámutattam egy hasonló halra, és meglepetten feltettem a kérdést: Mit csinál itt Troy? Hé Troy, gyere velünk haza.”
 
#3. „Azt mondtam az 5 éves lányomnak, hogy azért nem lehet 30 perccel lefekvés előtt tortát enni, mert rosszakat fog tőle álmodni. Most mindig megkérdi, mennyi az idő, mielőtt sütit enne.”
 
#4. „A férjem és én együtt alszunk a négy évesünkkel. Ha szeretnénk romantikázni, az egyikünk úgy tesz, mintha náthás lenne. A fiúnk hezitálás nélkül elhagyja az ágyat, és átmegy a szobájába.”
 
#5. „Ha megérinted a karácsonyfát, akkor varázslat történik, és a Mikulásnak sokkal nehezebb lesz megtalálnia” (Kár, hogy a macskák esetében ez nem működik.)
 
#6. „Amikor épp chipset rágcsálok dugiban, és megkérdik, mi van a számban, azt mondom, zöldbab.”
 
#7. „Ha olyat eszem, amit nem akarom, hogy a fiam is egyen, azt mondom, hogy csípős.”
 
#8. „A lányaim meg vannak győződve arról, hogy a füstérzékelők a lakásban valójában a Mikulás kamerái, ezen keresztül figyeli őket. Még nem korrigáltam a tévedést.”
 
#9. „Ha minden spagettit megeszel, még hosszabb lesz a hajad.”
 
Volt, hogy füllentettél már valami hasonlóan vicceset a gyerekednek?
 

Hozzászólás írása

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagynunk, hogy látszódjon az oldalon.