6 korszakalkotó híresség, akik csodagyereknek számítottak

2018 november 15 3 perc olvasás

6 korszakalkotó híresség, akik csodagyereknek számítottak

Picassót a bába halva születettnek nyilvánította, mégis – állítólag a nagybácsi szivarjának füstkarikája miatt – megtörtént a csoda: Picasso magához tért, és korszakalkotó festő lett, pedig értelmi fejlődésében nagyon lassan haladt: alig tudott megtanulni írni, olvasni és számolni. De szegény Pascalból sem néztek ki túl sokat, annyira beteges gyerek volt.
 
Tudtad? Az intelligencia egyrészt örökölt tulajdonság, másrészt nagy szerepet játszik a gyermekkori környezet, közeg. Az egész életünkben jellemző intelligenciahányadosunk kb. 17 éves korunkra alakul ki. A gyerekek esetében a mentális kor és a valós kor hányadosából számítják ki az IQ-t. Ha pl. egy gyermek 4 évesen egy 8 éves szintjén beszél, számol, rajzol, akkor az IQ-ja 200, ha pedig a kortársai szintjén teljesít, akkor az IQ-ja pontosan az átlag, vagyis 100. A magas intelligenciájú embereket összefogó szervezet, a Mensa.huszerint nem szabad elbíznunk magunkat, ha a gyermekünk jelenleg fejlettebb a többieknél, ill. kétségbe sem szabad esnünk, ha nem az, ugyanis egyes gyerekek később érnek be, mások viszont hirtelen megelőzhetik a kortársaikat.
 
Nézzünk most 6 hírességet, akik csodagyereknek számítottak:
 
#1. Wolfgang Amadeus Mozart
Az osztrák születésű fiúcska mindössze 3 éves volt, amikor először leült a csembaló mellé, és játszott azon. Első zenedarabját 5 évesen komponálta, és tizenéves korában már több koncertszonátát, operát és szimfóniát írt. Mozart és nővére, Maria Anna mindketten csodagyerekek voltak; szerte Európában királyi udvarokban és nyilvános koncerteken mutatták be tehetségüket. Bajorországtól egészen Párizsig mindenki elcsodálkozott a fiú improvizációs készségén és zongoratehetségén. Korai halálának ellenére (mindössze 35 éves volt) több mint 600 zenedarabot írt.
 
#2. Enrico Fermi
Mielőtt a radioaktivitással kapcsolatos munkájáért elnyerte volna a Nobel-díjat, Enrico Fermit csodagyereknek tartották matematika és fizika tudása miatt. 10 évesen szabadidejét különféle geometriai bizonyítások kitalálásával és elektromos motorok építésével töltötte. A pisai egyetemre mindössze 16 évesen vették fel. Egyetem után úttörő kísérleteket folytatott a neutron bombázás és a nukleáris láncreakciók terén, mielőtt részt vett volna az atombomba titkos kutatásaiban.
 
Te is lehetsz ám felfedező az Enginóval! Az Engino Inventorralipari és légi járműveket, autókat, motorokat építhetsz meg, az Engino STEM segítségével pedig Enrico Fermihez hasonlóan magad is építhetsz különféle motorokat, pl. hajtókarokat, napenergiával működő robotokat, hiperszonikus repülőket, stb.
 
#3. Pablo Picasso
Festő fiaként Pablo már kiskorában ecsetet ragadott a kezébe, bizonyos vélemények szerint már azelőtt, mielőtt beszélni tudott volna. Édesanyja szerint amikor megszólalt, első mondata az volt: „ceruzát kérek”. Első olajfestményét 9 éves korában készítette el, és képességei hamarosan sokkal fejlettebbek lettek, mint apjáé, ezért 14 évesen már a barcelonai művészeti iskolába járt. Mindössze 14 éves volt, amikor elkészítette első komolyabb munkáját, amit nyilvános kiállításon is bemutattak. „Amikor gyermek voltam, anyám mindig azt mondta nekem: ha katona leszel, tábornok leszel, ha szerzetes, akkor pedig pápa” – utalt arra Picasso később, hogy a sors csakis nagy szerepeket oszthatott rá. „Ehelyett festő lettem, ezért Picassónak születtem” – tette hozzá.
 
Ha igazi kis Picasso-nak érzed magadat, de még kell egy kis gyakorlás, akkor ragadd meg a lehetőséget és gyakorolj ezen a festővásznon! A Melissa & Doug Jumbo ecset készlettelmost a legkisebbek is átélhetik a festés örömét. Masszív fából készült vastag nyelüknek köszönhetően az apró kezek könnyedén meg tudják fogni és irányítani őket a papíron. A festés fejleszti a kreativitás és az önkifejezés készségét!
#4. Blaise Pascal
Az 1623-ban született Blaise Pascal fiatalkorát apja magántanítványaként töltötte. Apja nem nézte jó szemmel, hogy fia ennyit foglalkozik matematikával, mondván, hogy fiának elsősorban nyelveket kell tanulnia, de 12 évesen Blaise titokban feltalálta saját terminológiáját és önállóan felfedezte az összes Euklideszi geometriai bizonyítékot. 16 évesen olyan esszét írt a kúpokról, hogy a híres filozófus, Rene Descartes azt hitte, Pascal apja írhatta csak. 19 éves korában megépítette mechanikus számológépét, a Pascaline-t. Csodagyereksége mellett, reménytelenül beteg kisfiú is volt, mindössze 39 évet élt, és ez idő alatt sokszor megbénult.
 
#5. Arhur Rimbaud
A vagabond költő Arthur Rimbaud-t irodalmi csodagyerekként tartják számon, hiszen díjnyertes diákként, mindössze 15 éves korában jelentette meg első munkáit. Korai remekművét a Részeg hajót csupán 16 évesen írta, majd három évvel később jelentette meg az Egy éved a pokolban c. prózai művét. Barangolásai során rászokott az alkoholra és a kábítószerekre, és szerelmi viszonyt alakított ki Paul Verlaine-nel. Victor Hugo csak fiatal Shakespeare-nek nevezte. Később Keleten és Afrikában vándorolt, kereskedőként és fegyveresként dolgozott, mielőtt 37 évesen rákban elhunyt.
 
#6. Clara Schumann
A német születésű zenész, Clara Schumann 4 éves koráig egyáltalán nem beszélt, de mire elérte a 7 éves kort, már napi három órát töltött zongorázással. 18 éves korában debütált először koncerten, és európai koncertjein Chopin és Liszt elismerését is elnyerte. A fiatal zongoravirtuóz később Robert Schumann zeneszerzővel házasodott össze, de tovább folytatta a komponálást és az előadásait gyereknevelés közben is. Élete végéig Schumann hat évtizedet töltött hivatásos zenészként, és több mint 1300 nyilvános koncerten játszott.

A History.com cikke alapján,
Bánosi Eszter

Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás