5 csodás történet arról, amikor állatok segítenek a gyerekeknek

2018 június 19 3 perc olvasás

5 csodás történet arról, amikor állatok segítenek a gyerekeknek

A Társállatok világnapja alkalmából ismerd meg ezeket a fantasztikus lényeket, akik rengeteg gyereknek segítettek a bajban.

 

Az állatok gyakran segítő szerepet töltenek be a mesékben: nélkülük a mesehős célját elérni nem tudná. Ott vannak például a táltoslovak, amelyek gyakran segítenek a hősnek a sárkány legyőzésében; az egérkék, amelyek hasznos tanácsot adnak, vagy gondoljunk csak a minden kívánságot teljesítő halra. Ember és állat jó esetben az életben is szeretetteljes kapcsolatot alakítanak ki egymással. Amikor háziasított állatokat fogadunk be a családunkba, cserébe rengeteg szeretetet, örömteli és vicces pillanatot osztanak meg velünk. De vannak helyzetek, amikor még ennél is többet nyújtanak: az én cicám, Celesztin például mindig megvigasztalt, amikor kamaszlányként szerelmi bánatom volt, holott egyáltalán nem volt egy bújós macska más helyzetekben. Ám egyes állatok nemcsak rendkívüli empátiás készséggel rendelkeznek, de akár meg is menthetik az életünket, vagy támaszaink lehetnek egy élhető élet kialakításában, gondoljunk csak a személyi segítő állatokra, például a vakvezető kutyákra.

Nézzük a leghíresebb kedvenceket, akik gyerekeken segítettek:

Swansea Jack, a legendás életmentő

Swansea Jack egy fekete retriever volt, aki a walesi Swansea folyó közelében, az 1930-as években élt tulajdonosával, William Thomas-szal. Egyik nap Jack látta, hogy egy kisfiú a folyóban fuldoklik, befutott, és a fiút a nyakába emelve kihúzta a partra. Mivel senki nem volt a helyszínen, a fiúnak mindaddig nem hittek, amíg néhány hét elteltével Jack nem mentett volna meg újabb embereket, ezúttal már tanuk jelenlétében. Az elbeszélések szerint a következő évtizedekben Jack 27 embert mentett meg, ezért megkapta az Év legbátrabb kutyájának díját, London polgármestere pedig saját szobrot is emeltetett a tiszteletére.

Chancer, a bújós retriever

Az öröm, melyet egy kutya nyújtani tud, átalakította a Winokur család életét, akiknek örökbefogadott fia magzati alkoholszindrómában szenvedett. A fiú agyi- és idegrendszeri károsodása miatt érzelmileg nem volt érett, és alvásproblémái is voltak, ami megnehezítette az egész család életét. Ám Chancer, a golden retriever megérkezése után 24 órával minden megváltozott: az első éjszaka Chancer felmászott a fiú ágyába, és hosszú évek átvirrasztott éjszakái után először sikerült mindenkinek egy kiadósat aludnia. Amint a fiúnak dühkitörése támad, Chancer azonnal odafészkeli magát mellé, így a roham nem tart sokáig.

Forrás

Binti Jua, a gondoskodó gorilla

Binti Jua a Brookfield Állatkert hőse, egy gorilla, aki megmentett egy 3 éves gyermeket még a 90-es években, miután a kisgyerek 5,4 métert zuhant egy korlátról. Binti rögtön odaszaladt az eszméletét vesztett gyerekhez, és egy olyan területre vitte, ahová az emberek be tudnak mászni utána. Binti nagynénje is híres: Koko képes jelnyelven beszélgetni Gorilla barátjával, Michaelel.

Magic, a terápiás ló

2011-ben a miniatűr, Magic névre hallgató terápiás lovat a Time Magazin és a CNN beválasztotta a történelem 10 leghősiesebb állata közé (ráadásul ő volt az egyetlen még élő állat a listán). De mivel érdemelte ki ezt a megtisztelő helyezést? Az apró, kék szemű kanca kórházakban és hospice házakban segédkezik idős betegek mellett, de bevetik a rendőrségnél bűnmegelőzési programokban is, ahol bántalmazott gyerekeknek segít. Emellett felvidítja a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő vagy autista kisgyerekeket is. A gyerekekkel különleges kapcsolata van: egy kislány, aki épp szívátültetésen esett át, azt mondta, Magic jelenlétében állandóan csak mosolyogni tud. Egy fiú, aki elvesztette látását egy agydaganat miatt, azt mondta anyukájának a lóról: „olyan, mintha a lelkemet látná”. Egy leukémiában szenvedő kislány csak Magic miatt volt képes kikelni az ágyából.

Forrás

Thula, az inspiratív macska

Végül a macskákról sem feledkezzünk meg, hiszen a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem maguknak valóak, hanem rendkívüli jó terápiás állatok lehetnek. Thula egy Maine Coon, aki autizmussal élő gazdájának Irisnek segít napi aggodalmainak csökkentésében, sőt a bátorítja őt a másokkal való kapcsolattartásra is, ami az autista gyerekek számára a legnehezebb. Bármilyen tevékenységet is csinál Iris, Thula aktívan részt vesz és segít: playdoh, festét, kerékpáros túrák, iPad-ezés, rejtvényfejtés, rajzolás – a macska folyamatosan ösztönzi a kislányt. Mindezek mellett a nemszeretem tevékenységek is egy csapásra élvezhetővé válnak: Iris például nem szeretett fürdeni és hajat mosni, de Thula a fürdőkád szélére ugrik, és azt is hagyja, hogy a kislány besamponozza a bundáját.

Forrás

 

Bánosi Eszter


Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás