4 jó ok arra, miért hagyjuk, hogy a gyerek fantáziája szabadon szárnyaljon

2019 január 22 2 perc olvasás

4 jó ok arra, miért hagyjuk, hogy a gyerek fantáziája szabadon szárnyaljon

Verena Kast pszichológus szerint a fantázia az emberiség legnagyobb kincse. Fantázia nélkül nincs stabil, belső képünk a jövőnkről, ami viszont szükséges ahhoz ne akadjunk el az úton, vagy ha el is akadtunk, legyen miért tovább haladnunk rajta. Vannak, akik sajnos úgy gondolják, hogy a fantáziálás időveszteség, jobb, ha a gyerek elmerül valami konkrét tevékenységben, ahelyett, hogy hagyná saját képzeletét szabadon szárnyalni.
 
Ez azonban nincs így. A Kaliforniai Egyetem tudósai kijelentették, hogy életünk 30%-át gyakorlatilag fantáziavilágban, álmodozva töltjük. Azt is megállapították, hogy azok, akik szeretnek fantáziálni, kreatívabbak és ügyesebbek lesznek problémáik megoldásában és a stressz kezelésében.
  
 
Ken Robinson oktatási, kreativitási és innovációs szakértő szerint a fantázia a kreativitás és az innovációs képesség alapja, és segíti a gyerekeket a tanulásban. Hogy miért? Íme pár ok, amiért érdemes hagyni gyermekünket fantáziálni:
 
#1. Bővíti a szókincset
A gyerekek hajlamosak a felnőttek által gyakran beszélt szavak utánzásra, akár közvetlenül, akár a médián keresztül. A képzeletükben támogatott gyerekek szókincse gyorsabban gyarapszik, ami segít nekik érzéseik kifejezésében a megfelelő szavak használatával.
 
#2. Segít a problémák megoldásában
Egy az Egyesült Államokban végzett tanulmány megállapította, hogy a nagyobb képzelőerővel rendelkező gyerekek jobbak a problémamegoldásban. A gyerekek fantáziája gyakran imitálja a felnőttekét, ami lehetővé teszi a számukra, hogy megjegyezzék, milyen eszközöket alkalmaznak a felnőttek a problémákkal való szembenézés során. A fantázia révén a saját problémáikra is alkalmazni fogják ezeket a megoldókulcsokat. 
 
#3. Növeli a kreativitást
Eugene Schwartz szakértő szerint a képzelettel teli gyerekek kreatív felnőttekké fognak válni, hiszen a képzelet fejleszti a kreativitást. Ahogy a Harry Potter sorozat szerzője, J.K. Rowling esetében is történt, aki azt állította, hogy a mese ötletei saját fantáziavilágából származnak.
 
#4. Egyre empatikusabb és nyitottabb lesz
A fantáziánk révén képessé válunk más helyébe képzelni magunkat. Ez növeli empátiás készségünk szintjét, illetve javítja azt a módot, ahogyan bizonyos helyzetekről gondolkodunk. A gyerekeket könnyen megérintik az általuk elképzelt helyzetek.
 
+1 Játéksziget tipp:
Az olyan építőjátékok, mint az Engino, a LEGO vagy a Geomag, remekül fejlesztik a fantáziát, ha a gyerekek útmutató nélkül, szabadon játszhatnak velük.
 
A mesélés a fantázia fejlesztésének egyik legjobb módja
Persze leginkább csak akkor, ha a könyv nem tartalmaz illusztrációkat, illetve, ha nem felolvasunk, hanem fejből mesélünk a gyerekeknek. A mesét hallgatva a gyerekek (és a felnőttek is) aktivizálják belső képeiket, melyekben nemcsak örömüket lelik, de segít nekik előrevetíteni a jövőbeli cselekvéseket is, így képessé válnak célokat elképzelni. A mesemondás megóvja gyerekünket attól is, hogy esetleg olyannal találkozzon, olyat lásson, amire még nem érett, amitől megijed. Mivel a mesét hallgatva a boszorkányt, szörnyet ő alkotja meg saját belső képeiből, ezért az épp annyira lesz félelmetes, ami még elviselhető számára. 
 
A The Jakarta Post cikke alapján

Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás