10 tipp a szünidő hasznos eltöltésére

2022 június 21 4 perc olvasás

Vakáció tippek

Elkezdődött a vakáció, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ha nem is minden nap, de jó sokszor kell lekötnünk a gyerekeket. Persze nem kell minden nap strandra vagy játszóházba menni, egy csomó olyan hasznos program van, amit ugyanúgy élveznek a gyerekek, nem kerül pénzbe és még tapasztalatot gyűjteni is lehet közben.

Hoztunk most 10+1 szuper tippet a Nébih tollából, amelyek elsősorban abban segítenek, hogy a gyerekek közelebbi kapcsolatba kerüljenek az élelmiszerekkel és képet kapjanak arról, hogy milyen utat járnak be és valójában mekkora értéket képviselnek az otthon asztalra kerülő ételek.

1. Szedd magad!
A nyár bővelkedik szezonális kincsekben. És mitől esnek még jobban ezek a zöldségek és gyümölcsök? Ha két kezünkkel szedtük!

A gyerekek is imádják az eperföldön csipegetni a piros terméseket, a közös móka mellett azt is megtanulhatják, honnan származik az étel, amit megesznek! A szedd magad akciók ehhez akkor is szuper lehetőséget biztosítanak, ha nincs saját kertetek, bátran próbáljátok ki!
Ide kattintva megyénként lebontva tudtok magatoknak gyümölcslelő helyeket keresni!

2. Növeszd újra!
Vannak olyan zöldségek, amelyeknek az egyébként kukába szánt levágott részéből újranöveszthetjük a növényt. Ez azért lehetséges, mert a levágott részben még található a növekedéshez szükséges energia.

Ha nincs kertetek, ahol saját termést ültethettek, akkor is tudjátok ezeket a kis növényeket nevelgetni a konyhátokban, ráadásul ez egy olyan természetközeli időtöltés, amihez ráadásul ki sem kell mozdulni a hűvös lakásból a nyári forróságban.

Készítsetek naponta fotót, ami a folyamat végére egy kis kertész-naplóvá állhat össze. Ez abban is segít, hogy a gyerekek megtanulják, mennyi ideig nő egy zöldség mire az asztalra kerül.
Ide kattintva megtudhatjátok, hogy pontosan mit is kell csinálnotok!

3. Balkonládás kertészkedés: saláta-napközi a teraszon
A zöldségek újranövesztése mellett lehetőségetek van balkonládás kertészkedésre is! Pár paradicsombokor vagy salátafej elég és egész nyáron csipegethetitek az általatok termelt növényeket! Ez ráadásul abban is segíthet, hogy a gyerekek több zöldséget egyenek, mert sokkal lelkesebben fogják elfogyasztani azt a zöldséget, aminek a nevelésében ők maguk is részt vettek!

zöldségek újranövesztése

4. Konyhai kalandok
Forró lábasok, éles kések: nem tűnik biztonságos terepnek egy gyerek számára, és még a rumli is háromszor akkora, mintha mi magunk összedobnánk gyorsan az ebédet. Mindezek ellenére nagyon fontos, hogy a gyerekek a főzés közben elsajátítsák az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatos ismereteket, és még azt is megtanulják, mennyi munkával és energiával jár az étel elkészítése. Ráadásul a kutatások szerint azok a gyerekek, akik részt vesznek az ételkészítésben, szívesebben próbálnak ki új fogásokat, és valószínűbb, hogy megeszik az ő részvételükkel megfőzött ételt, sőt repetáznak is.

Rumli elleni jótanács: adjunk változatos részfeladatokat, hiszen akkor kezdenek pancsolni az alapanyagokkal, ha elunják magukat.

5. Komposztálás
Nagy falatnak tűnhet elsőre a komposztálás, pedig egyáltalán nem az, és a kukába kerülő növényi hulladékok mennyiségét is jelentősén tudjuk vele csökkenteni! A gyerekekkel együtt pedig megfigyelhetjük, ahogy a zöldségmaradványok hogyan alakulnak újra termékeny földdé a föld szorgos lakói segítségével! Igazi csoda!
Ha szükségetek van segítségre, a Humusz Közösség oldalán sok-sok hasznos információt találtok!

6. Hűsítő finomságok
Pöttyösre érett banánok, bőségesen megpakolt gyümölcsöstál! Nyáron semmilyen gyümölcsből nem szenvedünk hiányt, sőt néha az jelent nehézséget, hogy minden elfogyjon mielőtt megromlana! A gyerekek nem csak elkészíteni segítenek szívesen az ízletes turmixot vagy banánfagyit, de elcsemegézni is! Még nem csináltatok banánfagyit?
Tuti befutó lesz a gyerekek és felnőttek körében is, ha kipróbáljátok a következő recepteket!

7. Cseresznyemagból díszek
A meggy- és cseresznyeszezon nagy mennyiségű maggal örvendeztet meg bennünket, de mi legyen vele? Nagyon jó időtöltés kerekedhet ki belőle, ha rábízzuk a gyerekekre a magok sorsát.
Ide kattintva számos ötletet találtok a magok kreatív felhasználására!

8. A borsó meg a héja
Mindenkiben nosztalgikus érzéseket ébreszt, ha a nagymamánál töltött nyarakra, és a nagy közös borsófejtésekre, az édes borsószemek majszolására gondolunk. Vigyük tovább ezt a hagyományt! Nincs többé „falra hányt borsó”, sokkal könnyebben fog elfogyni a borsófőzelék, ha a gyerekek segítségét kérjük ebben a nagy feladatban! Még jobb, ha a közösen elültetett borsó kerül kifejtére, így láthatják, hogy milyen utat tesz meg a zöldség a földtől a tányérig.

borsófejtés

9. Közös piacozás
A kisebb piacokon személyesen is találkozhattok a termelőkkel, akik szívesen mesélnek a munkájukról, hogyan állítják elő a termékeiket. Sokszor kis képes albumban be is mutatják, honnan származnak az áruk, alapanyagok. A piacon sok mindent megtanulhatunk: például 1 hét alatt hány tojást tojik a tyúk vagy egy üveg lekvárhoz pontosan mennyi eperre van szükség. Ez is egy jó módszer, hogy a gyerekek közelebbi kapcsolatba kerüljenek az élelmiszerekkel, jobban megértsék az előállításba és feldolgozásba fektetett munka értékét. A Nébih helyi termelő keresőjével azt is megtalálhatjátok, hogy ki, milyen árut állít elő a közeletekben.

10. Beszélgessünk az élelmiszerpazarlásról
Nagyon jó, ha a tapasztalatszerzés mellett szó esik otthon az élelmiszerpazarlásról. Szuper beszélgetésindítók lehetnek a Maradék nélkül oldal videói, amelyek pár percben összefoglalnak 1-1 témakört. Egy strandon töltött hosszú nap után kellemes kikapcsolódás lehet megnézni 1-2 ilyen videót és beszélgetni róla.

+1 Rajzoljatok és nyerjetek egy biciklit!
Rajzpályázatot hirdet a Maradék nélkül általános iskolásoknak, amelynek fődíja kategóriánként egy-egy kerékpár, a közönségszavazás nyertesei pedig Játéksziget ajándékutalványt nyerhetnek. A pályázat célja, hogy a gyerekek megismerjék az élelmiszerpazarlás problémakörét, környezetre gyakorolt hatását, és a megelőzés lehetőségeit.
A pályaművek beérkezési határideje: 2022. július 17.
A pályázat részletei itt érhetőek el.

Kellemes, maradékmentes nyári időtöltést kívánunk nektek!

Forrás: maradeknelkul.hu


Blog témájú írások

Floor is Lava
A Föld Láva - Vigyázz, nehogy belelépj!

2022 június 30 3 perc olvasás

kerekesszékes Barbie
Hallókészülékes és vitiligós Barbie is van az új Fashionista Barbie-k között!

2022 június 24 2 perc olvasás

stresszkezelés gyerekek
Gyerekek stresszoldása játékok segítségével

2022 június 22 3 perc olvasás