10 + 1  tipp, hogyan ünnepeljük a szilvesztert a gyerekekkel

2017 december 28 4 perc olvasás

10 + 1  tipp, hogyan ünnepeljük a szilvesztert a gyerekekkel

Mióta felnőttem, nem igazán vagyok odáig a szilveszterért. Egy buli a sok közül, amire kötelező elmenni. Talán azért is van ez az ellenérzésem, mert mindig valami nagy dologra várok ilyenkor, akárcsak gyerekként: csupa-csupa varázslatra, flitterre, csillámporra, valami olyanra, ami nagyot durran, de legalábbis még sokáig emlegetjük.

A gyerekkorom szilveszterei azonban egészen másmilyenek voltak, máig szívesen emlékezek vissza rájuk. Szüleim mindig lepasszoltak ilyenkor a nagyszüleimhez, ahol remekül szórakoztam: tündér ruhába öltöztem (egy ronda zöld hálóingbe), és abban lejtettem fel s alá a lakásban. Néha leültem, nagyokat kacagtam a Gálvölgyi Show műsorán és a Szeszélyes Évszakokon, aztán éjfélkor kaptam Laci papától anyósnyelvet és trombitát, és a Himnusz után nem sokkal már le is feküdtünk. Mégis volt ebben az ünneplésben valami nagyon izgalmas: talán az, hogy ilyen sokáig fenn maradhattam, vagy az, hogy kaphattam egy kortyot a pezsgőből. Úgy éreztem, itt valami igazán fontos dolog történik, aminek minden percét ki kell élvezni.

Felnőttként sok minden megváltozik: jönnek a bulik, és eltűnik a varázslat. Később jönnek a gyerekek, ezért otthon ünneplünk. Amikor végre nagyobbak lesznek, kicsit fellélegezhetünk, hiszen a nagyszülőkre, rokonokra is bízhatjuk őket. De mi történik akkor, ha nem tudjuk leadni a gyerekeket? Hogyan tehetjük izgalmassá ezt az estét, és kicsit magunknak is visszahozni valamit gyermekkorunk szilvesztereiből, újra gyereknek lenni, rácsodálkozni a tűzijátékra, izgatottan várni az éjfélt? Cikkünkben most ehhez gyűjtöttünk össze néhány segítséget:

#1. Készítsünk ízletes gyerek-koktélt

A gyerekpezsgő egy ideig vicces dolog, de hát minden gyerek ezt issza ilyenkor, ugye? Magunknak ízletes koktélt, gyermekeinknek pedig úgynevezett “mocktailt” készítsünk, amely különféle gyümölcslevekből áll (receptekért katt ide!). Adjuk meg a módját, szép üvegpohárba töltsük, és találjunk ki neki valamilyen fantázianevet, pl. “Csillogó újév mocktail”, vagy valami hasonló.

#2. Készítsünk “crackert”

A cracker egy pukkanó, csillogó, színes papírba csomagolt kenyérpapírból készült henger, amely leginkább egy szaloncukorhoz hasonlít. Már nálunk is lehet kapni, azonban elég méregdrágán, ezért akár magunk is elkészíthetjük az ünnepi asztalunk díszét. Nem kell más hozzá csak pár WC-guriga, szalag, csomagolópapír, és pár apróság, amivel megtöltjük a szaloncukrot. (Ha kell hozzá segítség, itt megnézheted az elkészítését.) Éjfélkor fogjátok meg a két végénél, és szakítsátok ketté. A gyerekek biztosan nagyon fognak örülni az asztalra hulló meglepetéseknek.

#3.Visszaszámlálás!

A visszaszámlálás mindig a legjobb, legizgalmasabb része a szilveszternek - legalábbis én kisgyermekként mindig azt gondoltam, hogy valami nagy dolog fog történni, miután éjfélt ütött az óra. Persze aztán picit csalódtam. Ha szeretnétek még izgalmasabbá tenni ezeket a perceket, keressetek rá, hogy a városotokban hol lehet közösen visszaszámlálni.

#4. Irány a koripálya!

Egy kis szilveszteri korizás méltó búcsú lehet az óévtől. Ezen az oldalonmegtaláljátok Magyarország összes beltéri és kültéri koripályáját, illetve a nyitvatartásukat is.

#5. Készítsünk fotóstúdiót!

Vegyünk egy nagy, sima csomagolópapírt, és ragasszuk fel az egyik ajtóra - ez lesz a stúdiónk háttérfala, amely előtt majd a beállítások történnek. Rajzoljunk a lapra mindenféle számunkra fontos vágyat, kívánságot, fogadalmat, amelyekről szeretnénk, ha teljesülnének 2018-ban. Ezután fényképezzük le egymást a “vászon” előtt, az előhívott képeket pedig tegyük ki a hűtőre, vagy valamilyen jól látható helyre, hogy mindig emlékeztessen minket a céljainkra.

#6. Öltözzünk fel alkalomhoz illően!

Mi felnőttek ilyenkor szeretjük felcicomázni magunkat. Engedjük meg a gyerekeknek, hogy vegyenek fel azt, amit csak akarnak, vagy öltözzenek be kedvenc karaktereinek. Jöhet rengeteg csillám, csillámtetkó, flitter, tiara, tüll, smink és körömlakk! Ez az a nap, amikor nem lehet eléggé túlzásokba esni!

#7. “Táncol a hóember”

Tényleg különleges lenne a szilveszter, ha táncra perdülne a hóember, vagy ha egyáltalán lenne hó. De nem kell csodára várnunk, elég ha összeállítunk egy lejátszási listát a gyerekek kedvenc számaival, és rázzuk, amíg el nem fáradunk. Sajnos én mindig csak egyedül táncoltam ilyenkor, mert a nagyszüleim már fáradtak voltak felvenni velem a tempót, de állítólag így is élvezetes műsort nyújtottam (magamnak legalábbis, mert direkt kitakartam a tévét, hogy az én produkciómat nézzék inkább. Laci papa mindig azt mondta ilyenkor: “Eszterkém, apád nem volt üveges”. Ezt sosem értettem, de nagyon tetszett a mondás...)

#8. Készítsünk fogadalomlistát

Még a parti előtt üljünk le, és beszéljük át a gyerekekkel, mi az, amit személyesen szeretnének betartani a jövő évben, és mi az, amit családi szinten szeretnénk elérni. Tegyük ki a listát a hűtőszekrényre, hogy egész évben motiváltak maradjunk.

#9. Játsszunk!

A szilveszter a bolondozás ideje, ezért elő a bolondos társasokkal.A lufidurranós Bombajó társasjáték épp alkalomhoz illő, de sokat nevethetünk az Orrvadászat társassal is.

#10. Vetélkedjünk

Hívjunk át más baráti családokat hasonló korú gyerekekkel, és csináljunk vetélkedőket. Egy jó kis székfoglaló vagy activity mindig feldobja a hangulatot, de mi gyerekként a legjobban a kacsintós gyilkos játékot szerettük a legjobban. A játék lényege az, hogy kiválasztunk egy nyomozót, aki kimegy a szobából, míg a többiek meghatározzák, ki legyen közülük a gyilkos. Miután ez megtörtént, visszahívjuk a nyomozót, és beállítjuk a kör közepére. A gyilkos rákacsint a körben ülő játékosokra, és aki észreveszi, hogy rákacsintottak, megmerevedik, mint egy hulla vagy egy sikolyt hallat. A nyomozónak három próbálkozási lehetősége van.

#11. Csináljunk időkapszulát

Dekoráljunk ki közösen egy befőttesüveget, majd rakjuk tele papírfecnikkel, amelyekre a 2017-es év legfergetegesebb emlékeit írjuk fel. A gyerekek akár rajzolhatnak is. Tegyük el emlékbe a befőttet, és vegyük elő például 10 évvel később. “Hálabefőttet” is készíthetünk- ebbe kerülnek majd a 2018-as élményleírások, mindaz, amiért hálásak lehetünk. Az üveget szilveszterkor nyitjuk ki, hogy elolvashassuk, milyen év áll mögöttünk.

Remek szórakozást, rácsodálkozást és boldog új évet kíván a Játéksziget csapata!

A Todaysparent cikke nyomán

Bánosi Eszter


Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás